Toch weer miljardendeal VS ondanks krimp

Luchtmaatschappij JetBlue wil collega Spirit kopen voor 3,8 miljard.

De Amerikaanse low-cost luchtvaartmaatschappij JetBlue Airlines gaat Spirit Airlines overnemen voor 3,8 miljard dollar.  Door de samensmelting ontstaat de op vier na grootste luchtvaartmaatschappij in de VS. De deal kwam rond nadat een andere kandidaat-koper Frontline Airlines, in het stof beet.

De overname laat zien dat er ondanks de economische neergang in de VS nog steeds grote deals gesloten worden. Met de overname wil JetBlue het opnemen tegen de zogenaamde Big Four van de Amerikaanse luchtvaartindustrie: American, United, Delta en Southwest. 

Het is nog wel even wachten op groen licht van de Amerikaanse concurrentiewaakhonden, die kritisch zijn over misbruik door luchtvaartmaatschappijen van marktdominantie.

JetBlue-topman Robin Hayes vindt juist dat de gefuseerde luchtvaartmaatschappij kan bijdragen aan concurrentie in de Amerikaanse luchtvaartindustrie en de dominantie van de vier grote luchtvaartmaatschappijen. JetBlue zou na de overname van Spirit slechts negen procent van de Amerikaanse luchtvaartmarkt in handen hebben. Na de deal zou het uitgebreide JetBlue ongeveer een kleine 12 miljard dollar aan omzet genereren. 

Gerelateerde artikelen