TikTok-eigenaar vraagt uitstel van Trump-ban
TikTok heeft nog tot zondag om goedkeuring te krijgen voor de verkoop van zijn Amerikaanse activiteiten, waarvoor volgens TikTok-eigenaar ByteDance ook groen licht vanuit Peking nodig is. Als er na die deadline geen resultaat is, wordt de app verboden in appstores in de VS.
Het verzoek van Bytedance richt zich in het bijzonder op nieuwe regels die het Amerikaanse ministerie van Handel die aanpassingen aan kernfunctionaliteiten vereisen. Volgens de Chinezen worden buitengewone inspanningen geleverd om aan de eisen van de Amerikaanse overheid te voldoen. Het bedrijf waarschuwt ook voor onherstelbare schade als het verbod ingaat midden november.
Volgens de Amerikaanse overheid verzamelen TikTok maar ook andere Chinese apps te veel gegevens over gebruikers die ze delen met de Chinese overheid. Daardoor zijn ze een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS.
President Trump toonde zich eerder tevreden met een TikTok-deal met softwareconcern Oracle en supermarktreus Walmart. Die twee bedrijven stappen samen voor 20 procent in het nieuw opgerichte TikTok Global. Oracle zal daarnaast alle Amerikaanse data van TikTok beheren.
Probleem is echter dan Peking niet akkoord lijkt te gaan met deze overeenkomst. De deal zoals die nu voorligt zou de nationale veiligheid, belangen en waardigheid van China in gevaar brengen, zo klinkt het.
ByteDance heeft in China een vergunning aangevraagd om technologie te exporteren. ByteDance wacht nog op een reactie op de vergunningaanvraag, die bij een gemeentelijke kamer van koophandel in Peking is ingediend. In de bekendmaking meldde het bedrijf niets over onderhandelingen rond TikTok in de Verenigde Staten.
De regering van president Donald Trump eiste deze zomer dat ByteDance de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf in de VS zou verkopen, op straffe van een verbod op de app. Afgelopen weekend sloten ByteDance en de Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart een overeenkomst, waarbij die twee laatste partijen een minderheidsbelang krijgen in een apart bedrijf waarin TikTok wordt ondergebracht.
China paste na de dreigende taal van Trump over TikTok zijn exportregels zodanig aan, dat voor een verkoop van het videoplatform toestemming van de overheid nodig is. Het is naar verluidt vooral een gevoelig punt dat ByteDance het achterliggende algoritme dat de app zo populair maakt zou moeten prijsgeven. Staatsmedia in het Aziatische land gaven deze week aan dat ze voor de Chinese regering geen reden zien om de deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart goed te keuren.