TenneT wordt de grootste verkoop van een staatsdeelneming ooit

Nederland stak het te verkopen Duitse stroomnet TenneT in diepe schulden

Nederland staat op het punt om het Duitse hoogspanningsnet van staatsbedrijf TenneT te verkopen. De afgelopen dertien jaar onttrok de Nederlandse staat bijna een miljard euro aan dividend uit het Duitse net, maar weigerde erin te investeren. Tegelijkertijd moest TenneT leningen aangaan, waardoor de financiële positie van de Duitse tak elk jaar is verslechterd. 

Dat melden onderzoeksplatform Investico en de Duitse omroep NDR op basis van onderzoek voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Het bedrijf is door Nederland opgezadeld met hoge schulden, waardoor het niet meer in staat om de nodige investeringen te doen. De Duitse staat zou bereid zijn er miljarden voor te betalen, om "de energietransitie te versnellen".

Nederland kocht het Duitse stroomnet in 2010 voor slechts één miljard van energiebedrijf Eon. Dit moest leiden tot een snellere en goedkopere uitwisseling van stroom, steeds vaker uit wind en zon. De huidige verkoop aan Duitsland zou tot 25 miljard euro moeten opbrengen, binnen het Nederlandse ministerie van Financiën wordt al gesproken over "de grootste verkoop van een staatsdeelneming ooit."

Het Duitse dochterbedrijf van TenneT stond er bij de aankoop financieel goed voor. Maar de afgelopen jaren groeide de hoeveelheid schulden harder dan de voorraad eigen geld. Daardoor staat de Duitse tak er de laatste vier jaar zelfs slechter voor dan in Nederland wettelijk zou zijn toegestaan. In Nederland gelden strenge eisen voor het eigen vermogen dat een energienetbeheerder moet aanhouden, in Duitsland niet.

(ANP MediaWatch)
 

Gerelateerde artikelen