Groene obligatie-uitgifte TenneT van 1 miljard euro twee keer overtekend

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft vandaag zijn eerste groene obligaties uitgegeven en geprijsd. De uitgifte bestaat uit twee tranches van elk 500 miljoen euro met een looptijd van respectievelijk 6 en 12 jaar en couponrentes van respectievelijk 0,875% en 1,750%. TenneT is hierbij gesteund door vijf banken: HSBC, ING, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB Bank en Rabobank.
"Deze eerste uitgifte van groene obligaties toont aan dat TenneT zich samen met de betrokken partijen wil inzetten voor voortdurende verbetering op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen," verklaart Otto Jager, CFO van TenneT, in een persbericht. "Tegelijkertijd zorgen we voor aantrekkelijke langetermijnfinanciering voor investeringen in drie netaansluitingsprojecten voor offshore-windenergie in Duitsland. Ik verwacht dat dit de eerste van een reeks groene obligaties zal zijn voor TenneT.”
 
De groene obligaties van TenneT zijn gewild bij beleggers. De uitgifte werd volgens het staatsbedrijf twee maal overtekend. 
 
De Duitse stimuleringsbank KfW is een belangrijke investeerder onder de vele belangstellenden die vandaag op de uitgifte hebben gereageerd. KfW heeft onlangs de opbouw aangekondigd  van een groene obligatieportefeuille van 1 miljard euro voor herfinanciering van projecten die actief bijdragen aan bescherming van het milieu en het voorkomen van klimaatverandering.
 
Rita Geyermann, hoofd KfW Asset Management: "TenneT speelt een centrale rol in de energietransitie en we verwelkomen het zeer om deel te nemen aan deze zeer overtuigende groene obligatie, uitgegeven onder een stevig Green Bond Framework."
 
De bekendmaking van vandaag heeft betrekking op de uitgifte van groene obligaties voor investeringen in het transport van duurzame elektriciteit van windparken op zee naar het elektriciteitsnet aan land.
 
“Toekomstige door TenneT uitgegeven groene obligaties kunnen niet alleen worden gebruikt om andere duurzame TenneT-projecten in Duitsland te financieren, maar ook voor projecten om offshore-windparken op het Nederlandse net aan te sluiten”, vervolgt Jager. TenneT’s investeringen in offshore-windenergieprojecten in Nederland en Duitsland zullen naar verwachting 7 tot 9 miljard euro bedragen in de komende tien jaar.
 
Otto Jager, CFO van TenneT, spreekt dinsdag 2 juni tijdens CFO Day over de rol van finance in de snel veranderende energiemarkt.  
Gerelateerde artikelen