Technologiebedrijven en private equity investeerders kijken naar overname Ordina

Europese en Amerikaanse technologiebedrijven en private equity investeerders hebben interesse in een overname van het Nederlandse automatiseringsbedrijf Ordina. Dat schrijft de Telegraaf dinsdag op basis van 'goed geïnformeerde bronnen'.
De interesse in een overname is aangewakkerd door de snel gedaalde beurskoers van het bedrijf uit Nieuwegein. Ordina kwam negatief in het nieuws tijdens een uitzending van tv-programma Zembla. Hierin werd een beeld geschetst dat het bedrijf via ambtenaren informatie over overheidsorders verkreeg, buiten de officiële aanbestedingsprocedure om.
De partijen die interesse hebben in een overname zien grootaandeelhouder Jan Niessen als een mogelijk ‘struikelblok’. Niessen kocht vlak voor de gewraakte uitzending via zijn investeringsmaatschappij Mont Cervin een aandeel van 12 procent in Ordina. Kort daarna kelderde de koers en verloor Niessen miljoenen op zijn belegging.
 
Niessen heeft bij de Ondernemingskamer om een onderzoek gevraagd. Hij denkt dat het management van Ordina op de hoogte was van de uitzending van Zembla en verplicht was daar melding van te maken. De mogelijke kopers van Ordina verwachten niet dat Niessen snel zijn aandelen zal verkopen, tenzij een stevige premie wordt betaald.
 
Herfinanciering met Project Holland Fonds 
In januari 2014 heeft Ordina een nog grote herfinanciering afgerond. Het verkocht voor 17,8 miljoen aandelen aan Project Holland Fonds (PHF) via twee onderhandse plaatsingen en haalde met een claimemissie 22,2 miljoen euro op, eveneens met steun van PHF. Bij de huisbanken heeft Ordina een nieuwe lening van 55 miljoen euro afgesloten. Bij de herfinanciering kreeg PHF advies van een team van de Rabobank onder leiding van zakenbankier Joost Kromhout. PHF is een investeerder in beursgenoteerde en grotere niet-beursgenoteerde ondernemingen. Het bedrijf staat onder leiding van Hidde Hartelust, Felix Oberdorfer en Bart Timmer.
 
Gerelateerde artikelen