Techleap Summit 2021: ‘Scaling Dutch Tech’
Een soort prinsjesdag, maar dan voor het Nederlandse start- en scaleupwereldje, zo valt de Techleap Summit 2021 ‘Scaling Dutch Tech’ nog het best te omschrijven. Constantijn van Oranje mag als special envoy namelijks de Nederlandse regering het ecosysteem in de gaten houden, en hij en zijn team presenteren deze week hun bevindingen. Het was een star studded event: onze demissionaire premier sprak een woordje en de panels waren voorzien van de absolute top van de (Nederlandse) techwereld. Adriaan Mol (van Mollie) was er, Pieter van der Does (Adyen), namens Silicon Valley sprak Luciana Lixandru (partner, Sequoia Capital) en Frans van Houten (Philips) en Ben Verwaayen vervulden met glans de rol van nestoren uit het Nederlandse zakenleven.
Eerst maar het goede nieuws: het gaat goed met venture capital in Nederland. Ondanks dat het een beetje bijzonder jaar was in algemeen economische zin bleven de investeringen maar stijgen. Ook waren er een paar prachtige exits en bereikten flinke Nederlandse namen de wereldwijde champions league op het gebied van funding, aantallen gebruikers en naamsbekendheid.
We naderen trouwens de tienduizend startups in Nederland! Is dat niet prachtig allemaal? Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. We hebben namelijk wel veel starters en een paar mooie toppers, maar daartussenin wordt het moeilijker. Slechts 2% wordt uiteindelijk een scaleup. Dat is zelfs in de pyramidaal opgebouwde techwereld een vrij lage score. De titel 'scaling Dutch Tech' van de conferentie was niet voor niets gekozen; in het scalen ligt de grootste uitdaging.
Het team van Techleap heeft zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken van het relatief lage schaalvermogen van Nederlandse bedrijven. Een van de belangrijkste redenen dat Nederlandse bedrijven vaak niet tot volle wasdom komen is een gebrek aan kapitaal. Te weinig limited partners die inleggen, te weinig fondsen, teveel Nederlands geld dat geïnvesteerd wordt in ecosystemen over de grens… de lijst met uitdagingen is lang. Ook zit er nog een aansluitingsprobleempje in het innoverende vermogen van Nederland: we hebben weliswaar (gemeten naar het aantal patenten) wel veel nieuwe vindingen, maar die worden niet snel genoeg afgesponnen in beginnende ondernemingen. Veelal blijven innovaties op de plank liggen bij universiteit of bij grote corporates.
Uiteraard ging het ook over twee andere belangrijke uitdagingen: diversiteit en de coronapandemie. Nederland heeft namelijk een probleem met hoger opgeleide witte mannen met heel veel privilege, vertelde de prins. Het enige lijstje waar Nederland stijf bovenaan staat komt tevoorschijn als je de ecosystemen rangschikt naar het aantal mannen op het aantal vrouwen. Het Coronavirus kwam natuurlijk uitgebreid aan bod. Het klinkt misschien een beetje bot, maar de een z’n dood blijkt ook hier weer de ander z’n brood; met de techbedrijven en healthtech startups ging het nooit zo goed en alle sprekers, zeker ook premier Rutte, stipten aan dat zonder technologische innovatie we de crisis niet te boven komen. Belangrijke voorbeelden waren onder meer de ontwikkeling van het RNA-vaccin, dat mede tot stand kwam door de innovaties van startups.
Belangrijker dan wat er expliciet gezegd werd over diversiteit en netwerken waren de harde noten in de zijlijn op het gebied van investeerders en belastingen. Een van de dingen die terloops werd genoemd is dat een van de grootste uitdagingen van het Nederlandse ecosysteem is dat de pensioenfondsen de grootste vissen in de investeringsvijver zijn, maar dat die niet bijzonder veel investeren in Nederlandse groeibedrijven. Het tweede punt is lagere belastingen voor venture capital-deelnemingen. Verschillende landen hebben al dergelijke douceurtjes voor investeerders, maar Nederland nog niet en daar wil Techleap verandering in brengen – al is dat, met het licht op de huidige belastingperikelen, vast niet de meest populaire boodschap.
Het netwerkt natuurlijk wel wat minder lekker, op zo’n digitale conferentie. Gelukkig zijn de techondernemers niet voor één gat te vangen: al snel werd de openbare chat gebruikt om LinkedIn-profielen te delen. Niet gek natuurlijk: dit is de generatie die opgroeide met het delen van Hyvespagina’s op MSN. Dat mocht de pret allemaal niet drukken; het was een bijzonder evenement met wijze levenslessen van topondernemers en harde cijfers over de Nederlandse techwereld, gekoppeld aan een optimistische boodschap voor 2021.