Mark Rutte: ‘De uitdaging is kennis omzetten in nieuwe ondernemingen’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 15:35
De minister-president ontving vandaag het State of Dutch Tech rapport uit handen van Constanteyn van Oranje.

Tijdens het jaarlijkse The State of Dutch Tech 2023 event in Den Haag, sprak vandaag Mark Rutte over hoe hij aankijkt naar het Nederlandse tech ecosysteem.  

Rutte is enorm trots op alles wat er de laatste jaren bereikt is. De sector groeit sneller dan in veel andere Europese landen. Al hebben we nog veel te leren van India of de VS. “Ik ben vooral erg trots op de mindset. Altijd wanneer ik in contact kom met startups ben ik onder de indruk van de mindset van tegen de stroom inzwemmen. Om de moeilijke begaanbare wegen te bewandelen. Om risico's te nemen. Om bereid te zijn niet naar advies te luisteren als het te ouderwets is. Die revolutionaire geest is ontzettend belangrijk.” 

De minister-president heeft ervoor gekozen op het Techleap.nl event aanwezig te zijn om zijn waardering te tonen voor de sector. Er spelen vele maatschappelijke issues die de tech startup gemeenschap probeert op te lossen terwijl ze tegelijkertijd nieuwe banen en meer welvaart creëert.  

Rutte is één van de oprichters van Techleap.nl drie jaar geleden. Wat ziet hij als de grootste vooruitgang sinds die tijd? “Destijds was het probleem vooral om ervoor te zorgen dat het startup kapitaal er was en de mogelijkheden om op te schalen. Er is nog veel te doen, maar dingen gaan beter.” Hij is ook trots op de ontwikkeling van onze industriële, economische clusters in onder meer Zwolle, Amersfoort, Eindhoven en Amsterdam. Er zijn volgens Rutte nog wel stappen te zetten in hoe we kennis omzetten in actie, in nieuwe ondernemingen.  

De overheid kampt met vele uitdagingen; in educatie, in gezondheidszorg, milieu en het klimaat. Rutte heeft al een aantal ondernemers gesproken die hem geïnspireerd hebben, zoals Anniek Schouten, oprichter van Overstory die werkt aan het zichtbaar maken van bosbranden en ontbossing wat volgens de minister-president cruciaal is voor het tegengaan van klimaatopwarming. Ook noemt hij Annemarie Willems die met haar startup Prolira werkt aan het voorkomen van delirium in de hersenen wat duizenden mensen jaarlijks overkomt in Nederlandse ziekenhuizen. “Ik heb helaas geen aandelen in je bedrijf omdat dat niet is toegestaan", grapt Rutte. “Met jouw innovatie kunnen we heel veel besparen in de gezondheidszorg. Daar heb ik uiteraard veel interesse in. Bedankt namens alle belastingbetalers.” 

Wat kan de overheid nog doen voor ondernemers? Rutte noemt onder meer de Dutch startup visa scheme die het mogelijk maakt voor ambitieuze ondernemers van buiten de EU mogelijk om een tijdelijke verblijfsvergunning voor Nederland aan te vragen. Het geeft ondernemers één jaar de tijd om hun innovatieve bedrijf op te starten. Ook heeft de overheid de mogelijkheden voor aandelenopties getweaked. “Er vooral buiten blijven is het allerbelangrijkste wat de overheid kan doen", besluit de minister-president. 

Na zijn speech krijgt Rutte het State of Dutch Tech rapport 2023 overhandigd van Constanteyn van Oranje, special envoy van Techleap.nl. Hierin staat nog het nodige huiswerk voor de premier. Zo blijft de financiering van startups in Nederland sterk achter bij landen als Zweden, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook blijft het bijzonder lastig voor tech startups om vacatures in te vullen.  


 

Gerelateerde artikelen