Team investment managers nieuw fonds Life Science Partners compleet

Het managementteam van het nieuwe health-fonds van Life Science Partners (LSP) is compleet. “Het nieuwe hoofd van het team heeft zijn handtekening al onder het contract gezet”, bevestigt partner René Kuijten van Life Science Partners in gesprek met MenA.nl.
Het fonds (LSP-HEF) is gericht op deals in technologieleveranciers voor de gezondheidszorg. De investment managers zoeken nog drie grote verzekeraars als investeerders. Verzekeraar Achmea is al aan boord en heeft €50 miljoen in het fonds gestoken. 
Wie het team zal leiden wil Kuijten nog niet zeggen. De namen van de overige drie teamleden zijn bekend. Dit zijn Clemens van Blitterswijk, Anne Portwich en Fouad Azzam. Van Blitterswijk is een gevierd biotechondernemer. Hij heeft vier biomedische bedrijven opgericht, hij was CEO van life science bedrijf IsoTis en is momenteel directeur van biomedisch instituut Mira. Portwich is partner van LSP in Amsterdam en Azzam is partner van LSP in Boston. 
LSP heeft al meerdere gesprekken gevoerd met bedrijven voor een mogelijke investering. Volgens de LSP-partner ligt de uitdaging in een juiste selectie van de bedrijven, want aan kandidaten is geen gebrek. “We krijgen circa 400 deals per jaar aangeboden.” De meeste van deze proposities zijn afkomstig van bedrijven uit het eigen netwerk van LSP. Een beperkt aantal wordt aangedragen door partijen als corporate finance adviseurs. Voor het sluiten van een deal maakt LSP geen gebruik van vaste adviseurs. “Met sommige adviseurs hebben we vaker samengewerkt, maar dit ligt niet vast.”
De investeringen van het fonds zijn gericht op bedrijven die de startup fase voorbij zijn en al in de groeifase zitten. Deze bedrijven hebben al een technologie op de markt, maar hebben vaak moeite om de verkoop en distributie op gang te krijgen. De uitverkoren technologieleveranciers kunnen rekenen op een investeringsbedrag van circa €5 miljoen van LSP. Dit is mede afhankelijk van overige investeerders, want LSP werkt bij voorkeur in syndicaten met andere investeerders. Het LSP-HEF fonds heeft een looptijd van 10 jaar. Kuijten verwacht de eerste deal binnen half jaar en denkt per jaar gemiddeld twee deals te kunnen sluiten. 
Achmea en LSP
Verzekeraar Achmea en LSP zijn goede bekenden van elkaar. “Achmea was in 1998 de eerste investeerder in onze fondsen”, zegt Kuijten. Achmea en LSP hebben samen het concept voor het LSP-HEF fonds ontwikkeld. LSP heeft sinds haar oprichting geïnvesteerd in meer dan 60 bedrijven en 25 exits gerealiseerd. Daarvoor heeft het in totaal € 600 miljoen investeringsgeld aangetrokken. In 1998 was LSP als investeerder betrokken bij de start up van Crucell. De Leidse ontwikkelaar van vanccins is begin 2011 overgenomen door Johnson & Johnson for $ 2,3 miljard.
 
Gerelateerde artikelen