Te koop: beleggingsportefeuille van Ajax?

De voetbalclub dreigt blut te raken en zoekt naar financiering.

Het is mogelijk dat de beleggingsportefeuille van Ajax wordt verkocht. Die zou goed zijn voor twintig miljoen euro. Dit blijkt uit berichtgeving van RTL Z. De optie om de portefeuille te verkopen, is ingegeven door het gebrek aan liquide middelen van de voetbalclub.

Dat tekort is het gevolg van het mislopen van de Champions League door Ajax. Dat scheelt miljoenen aan inkomsten, waardoor er een gat in de financiën ontstaat. Het tekort kan oplopen tot tientallen miljoenen. Ajax heeft dit tegenover RTL Z bevestigd.

Vorig jaar daalden de premie-inkomsten uit de Europese competities al met achttien miljoen euro, naar 45 miljoen euro. Dit jaar zal dat bedrag nog veel lager uitkomen. Het mislopen van de Champions League slaat een gat van zo’n 40 miljoen euro in de begroting.

Verkoop van de beleggingsportefeuille is overigens een van de opties. Ajax heeft ook de mogelijkheid om vorderingen op andere clubs – bijvoorbeeld door het transfereren van voetballers – in de verkoop te doen.

Signalen dat er daadwerkelijk iets wordt verkocht door de voetbalclub zijn overigens niet concreet. Overigens is Ajax financieel kerngezond. De club heeft een eigen vermogen van meer dan 236 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen