Te dure start-ups worstelen met nieuwe financiering

Te lage waardering is minstens zo schadelijk voor jonge bedrijven.

Ondernemers die hun startup te hoog of te laag waarderen bij een aandelenverkoop of andersoortige financieringsronde nemen een risico. De enorme waarderingen van de afgelopen jaren van startups leiden ertoe dat jonge bedrijven nu heel lastig aan nieuwe financiering komen. 

Dat stelt Robbin Hoogstraten, directeur Benelux van het Europese co-investeringsplatform SeedBlink, dat bemiddelt bij financiering van tech startups en scale-ups in een vroeg stadium. Sinds 2020 hebben investeerders via het Europese platform meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd. 

Hoogstraten geeft de waarschuwing bij het aangaan van een samenwerking met Equidam, een online platform voor de waardering van start-ups. Deze samenwerking heeft als doel om ondernemers en investeerders te voorzien van verbeterde tools en inzichten om de waardering van start-ups te bepalen.

“Is de waardering van een startup of een scale-up te hoog, dan zul je bij een volgende financieringsronde de bedrijfswaarde moeten afwaarderen", waarschuwt Hoogstraten. “Dat is erg pijnlijk voor de aandeelhouders, het is de vraag of je die meekrijgt.”

Een te lage waardering is al even schadelijk, zo gaat Hoogstraten verder. “Dan krijgen investeerders dusdanig veel inspraak en aandelen, dat nieuwe financiers het lastig vinden om nog in te stappen. Doorgaans wil een professionele investeerder gezamenlijk met de oprichters een meerderheid van de aandelen behouden na de financieringsronde.”  
 

Related articles