Tata Steel zou onderdelen willen verkopen

Kan bedreiging vormen voor vestiging in IJmuiden.

Het Europese hoofdkantoor van Tata Steel zou geïnteresseerd zijn in verkoop van bedrijfsonderdelen in de staal- en metaalbewerking en in de distributie. Die plannen komen als follow up van slecht ontvangen reorganisatieplannen.

Die geruchten gaan niet alleen bij het bedrijf zelf, maar ook in de financiële sector. Een viertal verschillende informatie-memoranda van onder meer accountants- en adviesbureau Grant Thornton zijn aanleiding voor de vermoedens. Saillant detail: de mogelijke stap lijkt te gebeuren achter de rug om van de Nederlandse directie en werknemers.

Het gaat om de divisies tubes, distributie, building systems en beplating. Bedrijven die mogelijk de etalage in gaan, zijn actief in de bewerking en distributie van staal. Staal maken zelf gebeurt louter op de locaties van de Nederlandse en Britse hoogovens in IJmuiden en Port Talbot. De verdere werking en distributie wordt in IJmuiden echter gezien als essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering.

Mede daarom werd er in Geldermalsen door Tata Steel Nederland (TSN) een slordige €27 miljoen gestoken in een nieuwe fabriek. Als de geruchten waar blijken, zou dat funeste gevolgen kunnen hebben voor de fabriek in IJmuiden.

Gerelateerde artikelen