Strenger wordende regelgeving creëert meer deal-onzekerheid
Fusies en overnames (M&A) in West-Europa zien een heropleving, maar een uitdagend regelgevingslandschap maakt het voltooien van deals moeilijker.
Volgens gegevens van Mergermarket bedroegen de dealvolumes dit jaar 232,9 miljard euro, verdeeld over 3.625 deals, aanzienlijk meer dan 145,9 miljard euro over 4.210 transacties in dezelfde periode vorig jaar.
Ondanks een positief marktsentiment en de verwachting van een renteverlaging door de Europese Centrale Bank op 6 juni zorgen juridische complexiteiten voor vertragingen. Oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, samen met de handelsspanningen tussen de VS en China, dragen bij aan de onzekerheid.
“Rechtsonzekerheid kan investeerders afschrikken, vooral als er meerdere jurisdicties bij betrokken zijn”, aldus Karl Hepp de Sevelinges, Managing Partner bij Jeantet in Parijs. Spraakmakende deals, zoals het bod van Daniel Křetínský van 3,5 miljard pond op het moederbedrijf International Distributions Services (IDS) van Royal Mail, worden onder de loep genomen door de Britse National Security and Investment Act (NSIA) en mogelijke politieke inmenging.
Binnen de EU zijn beoordelingen van buitenlandse directe investeringen (FDI) gebruikelijk, maar deze variëren van lidstaat tot lidstaat. Het onverwachte gebruik door Italië van de ‘Golden Power’-wetgeving heeft bijvoorbeeld M&A-experts verrast. Vincent Mussche van Liederkerke in Brussel benadrukte dat transacties met niet-EU-investeerders in strategische sectoren als gezondheidszorg en energie extra zorgvuldigheid vergen.
De introductie van de EU-verordening buitenlandse subsidies (FSR) voegt nog een extra laag complexiteit toe. Transacties waarbij aanzienlijke buitenlandse financiële bijdragen betrokken zijn, behoeven nu goedkeuring van de Europese Commissie.
Advocatenkantoren zijn van essentieel belang om cliënten door deze doolhoven van regelgeving te loodsen. Deskundigheid op het gebied van financiering, herstructurering en rechtszaken blijft van cruciaal belang. De nieuwe EU-regels inzake due diligence op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) zullen naar verwachting ook de juridische werklast vergroten, omdat beleggers de toeleveringsketens beter moeten begrijpen.
Nu de markt zich herstelt, moeten advocaten zich blijven aanpassen aan de veranderende regelgeving om succesvolle dealuitvoering te garanderen.