Stellantis steekt anderhalf miljard in Chinese EV-fabrikant

Leapmotor is onbekend in Europa, maar verkoopt tienduizend auto’s per maand.

Autoconcern Stellantis, het moederbedrijf van merken als Opel, Peugeot, Jeep en Fiat, koopt een belang van twintig procent in de Chinese fabrikant van elektrische auto’s Leapmotor. Het Amerikaans-Europese concern, dat zijn hoofdkantoor in Hoofddorp heeft, wil daarmee zijn aanwezigheid op de automarkt ter wereld versterken.

Het in Hangzhou gevestigde Leapmotor produceert alleen elektrische voertuigen en is relatief onbekend in Europa. In China verkoopt het bedrijf zo’n 10.000 auto’s per maand. Stellantis, dat in 2021 is ontstaan uit de fusie tussen Peugeot en Fiat Chrysler, is een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Volgens de deal zal Stellantis anderhalf miljard euro betalen voor het belang in Leapmotor.

De twee bedrijven zullen ook een door Stellantis geleide joint venture oprichten, Leapmotor International. Dat samenwerkingsbedrijf zal volgens Stellantis de exclusieve rechten hebben voor de export en verkoop, evenals de productie, van Leapmotor-producten buiten China, Hongkong, Macau en Taiwan.

Stellantis is al aanwezig in China. Via een samenwerking met de Chinese groep Dongfeng Motor verkoopt het modellen van Peugeot en Citroën in het land. Ook andere Europese fabrikanten werken samen met Chinese autobedrijven om lokale klanten voor zich te winnen. In juli kondigde het Duitse autoconcern Volkswagen aan dat het ruim 600 miljoen euro zal investeren in de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen XPeng. (ANP)

Gerelateerde artikelen