Deze krantenkoppen verwachten dealmakers: De M&A-headlines van 2024

Geopolitieke spanningen scoort laag, financiële problemen bedrijfsleven op de eerste plek.

• ‘Steeds meer bedrijven in de problemen’ is de krantenkop die M&A-professionals het meeste verwachten komend jaar.

• Ook een gebrek aan financiering wordt vaak genoemd.

• Op de derde plek staat de kop: ‘Investeringen in de energietransitie stijgen enorm’.

Met alle geopolitieke spanningen in de wereld zou je verwachten dat dealmakers die zouden noemen, maar een afnemend dealvolume door oorlogen en spanningen haalde de top 5 niet eens van het M&A Trendonderzoek 2024 van M&A en Ansarada. Zijn de dealmakers crisis moe geworden?

“Ik neig naar ‘oplopende geopolitieke spanningen”, maar dat komt al jaren ter sprake wanneer we vooruitkijken”, zegt Daphne Bens van DLA Piper. “Ik merk dat de verschillende crises van de afgelopen jaren niet direct leiden tot een lager dealvolume. We hebben eerst de covidpandemie gehad, daarna de oorlog in Oekraïne, gevolgd door de energiecrisis en toch blijft er veel dealactiviteit, hoewel deze deals wel anders zijn ingericht en er meer creativiteit nodig is.”


“We hebben eerst de covidpandemie gehad, daarna de oorlog in Oekraïne, gevolgd door de energiecrisis en toch blijft er veel dealactiviteit.”

– Daphne Bens, DLA Piper

Ook zorgen over economische neergang – vorig jaar de nummer 2 – ontbreekt dit jaar in de top 5. Welke headlines worden wel voorspeld door de M&A Community?

De top 5 meest verwachte M&A-krantenkoppen
1. Steeds meer bedrijven in de problemen door lage groei, hoge rente en kosten. Dit levert kansen op voor koopjesjagers.
2. Banken blijven zeer terughoudend met het verstrekken van overnamefinanciering
3. Investeringen in de energietransitie stijgen enorm
4. Na een dip is private equity weer volop overnames aan het doen
5. Insolvente bedrijven jagen groei aan van ‘distressed deals’

1) Bedrijven in de penarie, kansen voor koopjesjagers.
De nummer 1 van dit jaar is: ‘steeds meer bedrijven in de problemen door lage groei, hoge rente en kosten.’ Met alle berichten in de media over ondernemingen die moeite hebben de coronasteun terug te betalen, is dit een logische keuze. De bedrijven die geraakt gaan worden zitten wel vooral in het MKB. Grote bedrijven en de portfoliobedrijven van private equity-partijen zijn vaak een stuk robuuster.

“Bedrijven komen in de problemen, omdat ze zich verslikken in die zo opgelopen rentelast”, zegt Johan Verlinden, Head of Legal & M&A bij Fagron. “Ook de hoge personeelskosten en prijzen van grondstoffen spelen bedrijven parten. Dat zie je in Europa, maar ook in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, daar blijft de groei heel laag. De VS vormen een uitzondering, daar is amper inflatie. Onder de streep moet er harder worden gewerkt om hetzelfde over te houden. En dan rijst bij veel ondernemers de vraag: is het nu geen tijd om die exit te doen?”

2) Banken terughoudend in verstekken financiering


“Banken beroepen zich altijd op nieuwe regels, maar ze zijn toch denk ik toch te risico-avers. Als alles goed gaat gaan ze vaak wel mee op de financiering van een deal, maar nu de omstandigheden wat onzekerder zijn maakt dat de banken ook veel kritischer.”

Ytzen Marseille, JB Law

“Banken zijn terughoudend met het verstrekken van financiering, terwijl private equity-partijen juist met vreemd vermogen willen financieren”, zegt Ewald van Hamersveld die leidinggeeft aan Private Equity binnen Transaction Services bij KPMG. “Banken vragen heel hoge marges. De grote PE-huizen in deze wereld, denk aan de KKR’s, hebben belangen in credit fondsen en zijn daardoor minder afhankelijk van die banken geworden.”

“Banken blijven zeer voorzichtig met financieren, wat al sinds Covid het geval is en dat zal voorlopig niet veranderen”, stelt Richard Reis, partner bij Argos Wityu. “Financiering is nog steeds beschikbaar, maar is sterk afhankelijk van de sector. De toegang tot financiering wordt meestal tegen een hogere prijs verschaft. Er zijn sectoren die lijden onder de beschikbaarheid van financiering, waar kredietverstrekkers een lager bedrag verstrekken en dus tegen een hogere prijs. En de processen nemen meer tijd in beslag omdat het due diligence-onderzoek dieper gaat dan voorheen. Je moet goed voorbereid zijn, je moet de tijd nemen voor vragen en antwoorden en je moet bereid zijn hogere schuldenlasten te betalen.”

3) Stijgende investeringen in de energietransitie
Op de vraag in welke sectoren vooral deals gaan plaatsvinden, eindigde de energiesector op de tweede plek (na software en technologie). En gevraagd naar de belangrijkste deal drivers waren er dealmakers die aangaven dat de energietransitie momenteel op zichzelf een hele belangrijke deal-driver is. Geen wonder dus, dat ‘investeringen in energietransitie stijgen enorm’ vaak genoemd wordt als waarschijnlijke krantenkop in 2024.

“In de energietransitie gebeurt ontzettend veel momenteel en er is bovendien veel maatschappelijke druk”, zegt Jan-Hendrik Horsmeier, partner bij Clifford Chance. “Je ziet zelfs bij het demissionaire kabinet dat alle onderwerpen rond de energietransitie niet controversieel zijn verklaard. Dat is best uitzonderlijk. Iedereen ziet dat het gaat gebeuren en dat het nu te langzaam gaat.”

Dat is mooi, want om uitstoot te verminderen tot aan 0 in 2025 zijn gigantische investeringen nodig en er stroomt nog niet genoeg kapitaal richting de transitie. Boston Consulting Group heeft becijferd dat er 150 biljoen dollar nodig is om netto nul te bereiken in 2050. Daar zijn we nog in de verste verte niet, dus deze krantenkop blijft het naar verwachting ook de komende jaren goed doen in dit trendonderzoek.

4) Private equity weer volop aan het acquireren
“We zien weer een toenemende vraag in de markt vanuit private equity, zowel uit binnenland als uit buitenland”, zegt Mark Stoelinga, Associate Director bij Clearwater International. De toename van PE-investeringen was zijn tweede keuze. Als eerste mogelijke headline had de M&A-adviseur ‘investeringen in de energietransitie’ geselecteerd. En welke partijen zijn vooral uit op acquisities in de markt voor renewables? Private equity partijen.

Stoelinga: “We zien een enorme appetite op het gebied van renewables, bijvoorbeeld, maar ook een sterke consolidatieslag op de isolatiemarkt. Er zijn heel veel huizen die moeten worden verduurzaamd de komende jaren. Als je dat zelf doet kun je één persoon met een busje bellen, maar de grotere woningcorporaties die dat moeten doen werken liever met een platform. Die hebben vastgoed door het hele land en zoeken een verduurzamer die door het hele land kan opereren. Vanuit deze behoefte zien we een schaalvergroting ontstaan, ook met investeringen van private equity.”

Ook Peter Toutenhoofd, Head of M&A Advisory Netherlands bij BNP Paribas, verwacht dat private equity weer volop overnames gaat doen dankzij de stabielere financiële markten. “Het klopt wel dat financiering prijziger is geworden, dus er zal veel kritischer gekeken worden naar de targets. Uiteindelijk wordt het in geprijsd en dat heeft zijn weerslag op de prijs die investeerders willen betalen voor een bedrijf. En zij zullen met nog meer aandacht kijken naar welke groeimogelijkheden er in een bedrijf zitten. Die moeten veel robuuster zijn dan een paar jaar geleden toen de bomen tot in de hemel groeiden.”

5) Komen die distressed deals er in 2024 wel?
In het trendonderzoek van vorig jaar verwachte 84 procent van de respondenten dat het aantal distressed deals zou gaan toenemen. Dit is niet gebeurd, en dat is de geïnterviewde dealmakers niet ontgaan. “Hoewel er in de afgelopen jaren veel aandacht is besteed aan distressed deals en veel is geïnvesteerd in capaciteit om deze behoefte op te vangen hebben we het volume niet significant zien toenemen”, zegt Michelle Huijstee, Private Equity Leader bij Deloitte.

Maar nu de coronasteunpakketten terugbetaald moeten worden, gaat het aantal nu wel oplopen, toch? Daarover verschillen de meningen. Jan-Hendrik Horsmeier, Partner bij Clifford Chance, denkt van niet: “Distressed fusies en overnames zien we niet zo veel. De restructuring community verwacht al jaren een boom, maar die is er nog steeds niet gekomen en als we in deze gliding scale zitten, gaat die er ook niet zo snel komen is mijn verwachting.”

Andere M&A-professionals verwachten wel een stijging, maar dan vooral in bepaalde categorieën ondernemingen. Zo zegt Bas Mees (Rutgers & Posch) dat overnames van bedrijven in financiële moeilijkheden naar verwachting zullen stijgen, vooral in de early-stage bedrijven die nog geen winst maken. “Dat is nu heel actueel door bedrijven zoals VanMoof, Lightyear en GreenMo/GO Sharing”, stelt de M&A-advocaat.

Steeds vaker deals afgekeurd door mededingingsautoriteiten
De top 5 haalde deze headline niet, maar het is een overnamerisico dat regelmatig wordt genoemd in de interviews. Met de afgekeurde Talpa-RTL en AEB (Amsterdamse afvalcentrale)-deals nog vers in het achterhoofd, houden dealmakers er rekening mee dat de toezichthouders vaker een ‘monkey wrench into the works’ kunnen gaan gooien.

Dit gaat overigens niet alleen over de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar betreft het hele toezicht, waaronder foreign direct investments. “Ook de vakbonden worden steeds activistischer. Het toenemende protectionisme leidt ertoe dat we steeds minder goed kunnen voorspellen of autoriteiten meegaan met een overname”, aldus Daphne Bens van DLA Piper.


“We zullen vaker beperkingen opgelegd zien worden op buitenlandse investeringen in Nederland. En dat zal niet alleen meer gaan om bedrijfseconomische redenen, maar geopolitieke redenen. En dat maakt het minder voorspelbaar en bovendien niet transparant.”

– Jan-Hendrik Horsmeier, Clifford Chance

“Deze ontwikkeling is een algemeen thema dat van toepassing is op diverse sectoren”, zegt Bas Mees van Rutgers & Posch. “Een belangrijk voorbeeld is de gezondheidszorg, waar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) kritisch onderzoek uitvoert naar private equity-investeringen in de zorgsector. Dit kan mogelijk leiden tot nieuwe regelgeving of een strenger toezicht op overnames in deze sector.”

“Een ander aspect is de VIFO-wetgeving, ook bekend als de anti-China-wet”, vervolgt Mees. “Deze wet en andere EU en buitenlandse wetgeving op het gebied van FDI (foreign direct investments) heeft met name betrekking op transacties in de technologiesector, met mogelijke gevolgen voor Big Tech-bedrijven. Bovendien is er de bredere discussie over Big Tech, zoals recente berichten in de media waarin wordt besproken dat de EU eist dat bedrijven zoals Google en Microsoft toegang verlenen tot hun diensten voor andere partijen. Dit zorgt ervoor dat er bij transacties meer aandacht moet komen voor potentieel ingrijpen door toezichthouders en (toekomstige) regelgeving op het gebied van mededinging en sancties.”

Lees ook: De beurs in 2024: Verwachtingen van IPO’s en SPAC’s

Gerelateerde artikelen