Steeds meer activistische beleggers roeren zich
Een recordaantal activistische aandeelhouders heeft zich vorig jaar geroerd bij bedrijven die wereldwijd actief zijn. Zakenbank Barclays telde 160 investeerders als hedgefondsen die bedrijven onder druk zetten om betere resultaten te laten zien. Ze drongen aan op herziening van de strategie, een scherpere bedrijfsvoering, splitsing van het bedrijf of het ontslag van CFO’s.
Barclays identificeerde 45 activistische aandeelhouders die voor het eerst deze beproefde methoden toepasten. Waarschijnlijk omdat ze zien dat deze drukmiddelen effect hebben. “Terugkijkend naar 2024 voelt het bijna alsof er een aandeelhoudersopstand is geweest”, zegt Jim Rossman, wereldwijd hoofd shareholder advisory bij Barclays.
In 2023 waren er 135 investeerders die wereldwijde multinationals het vuur aan de schenen legden. Toen waren er 31 beleggers die zich als zodanig presenteerden.in 2023. De activistische beleggers lanceerden 243 acties tegen de bedrijven waarin ze een belang hadden. Dat is meer dan de 229 vorig jaar, maar net geen record. De meeste aanvallen vonden plaats in 2018 (249).
“Investeerders zijn niet langer bereid om te zitten wachten op beloofde verbeteringen en zeggen: ‘We willen dat de bedrijven waarin we geïnvesteerd zijn nu veranderen’”, aldus Rossman.
Kennelijk loont het voor investeerders om de zweep te laten knallen, zo valt af te leiden uit de rapportate van Barclays. Nog niet alle prestaties van vorig jaar zijn binnen, maar nu al melden beleggers dat high-profile bedrijven vorig jaar rendementen hadden die de dertig procent benaderden.