Startups met octrooien beter financierbaar

Europese octrooien en handelsmerken bevorderen de financiering van startups.

Startups met octrooien en handelsmerken zijn tien keer succesvoller zijn in het verkrijgen van financiering. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO)

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat:

• Startups die in Nederland de late financieringsfase bereikten, hadden massaal voor Europese octrooien en handelsmerken gekozen in plaats van voor nationale.

• Hoewel, volgens Invest in Holland, Nederland het op drie na beste land van Europa is voor startups, is het aantal startups met IE-rechten lager dan het EU-gemiddelde (22%), aangezien slechts veertien procent van de MKB-bedrijven IE-rechten aanvraagt

• In Nederland maakt de biotechnologiesector het meest gebruik van octrooien en handelsmerken, met meer dan de helft van de startups in deze sector die deze essentiële rechten nastreeft

• Na biotechnologie staan startups uit de sector wetenschap en techniek (37%), gevolgd door energie (33%), terwijl gezondheidszorg op de vierde plaats staat (31,9%) wat betreft startups die IE-rechten gebruiken.

Volgens de Patent Index 2022 is medische technologie het toonaangevende technologieveld van het land, met Royal Philips als grootste nationale aanvrager. Bovendien heeft in Nederland een op de drie startups in de duurzaamheidssector (31,2%) een intellectuele-eigendomsrecht, waarbij dit tevens een van de top tien-sectoren is voor handelsmerken en octrooien afzonderlijk.

Introductie van Deep Tech Finder
“Startups zijn dynamische katalysatoren voor innovatie en economische groei”, zegt António Campinos, voorzitter van het Europees Octrooibureau. “Ze hebben het potentieel om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor de aanpak van de meest urgente uitdagingen van de samenleving en een duurzamere toekomst. Dus moeten we manieren vinden om onze startups verder te ondersteunen. Dit jaar heeft het EOB grote vooruitgang geboekt met de introductie van het eenheidsoctrooi, maar nu zal ons nieuwe Observatorium voor octrooien en technologie een baanbrekend hulpmiddel introduceren, in de vorm van de Deep Tech Finder van het EOB, waarmee potentiële investeerders startups met baanbrekende en veelbelovende nieuwe technologieën kunnen vinden en beoordelen. We koppelen creatieve vonken aan diegenen die over de middelen beschikken om de motor van innovatie aan te drijven. Dit kan voor iedereen gunstig zijn.”

Gerelateerde artikelen