Start-ups kunnen investeerders nog niet overtuigen

​​​​​​​Jonge bedrijven hebben geld nodig voor de volgende groeifase.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat in het tweede kwartaal van 2023 Nederlandse start-ups voor ongeveer een half miljard euro (525 miljoen) aan durfkapitaal hebben opgehaald. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het eerste kwartaal, toen er 420 miljoen euro werd opgehaald. 

Maar het is een daling ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022, toen er 710 miljoen euro werd opgehaald. Echt grote financieringsrondes van meer dan 60 miljoen euro zijn er nog niet geweest dit jaar.

Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van verschillende organisaties*. Het aantal deals (108) is  vergelijkbaar met het vorige kwartaal (107).

AI is duidelijke trend in venture capital markt
Tien procent van de deals en meer dan vijftrien procent van het totale bedrag aan investeringen zijn AI-gerelateerd zijn. De sectoren waar het meeste geld naar toe ging zijn biotech, fintech en cleantech. Het biotechbedrijf Tagworks haalde met bijna 60 miljoen euro de grootste investering op in het eerste kwartaal. 

De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de funding van start-ups, zo analyseert het Quarterly Startup Report. Veel startups en scale-ups, die op de piek van de markt in 2021 financiering hebben opgehaald, zullen later dit jaar grotere rondes starten voor het ophalen van nieuwe financiering. Deze rondes zijn nodig voor bijvoorbeeld de internationale uitrol van producten en diensten, het uitbreiden van productiecapaciteit en voor het verkrijgen van groter marktaandeel.

“Investeerders lijken zich afwachtend op te stellen”, zo reageert Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association. “Het is de vraag of de markt herstellende is en we het keerpunt voorbij zijn. De tweede helft van het jaar zal dit moeten blijken.” 

Met name scale-ups worstelen om de juiste financiering voor de volgende fase op orde te krijgen, ziet Maurice van Tilburg, Managing Director van TechLeap. “Voor deze ondernemingen wacht een uitdagende tijd waarin investeerders meer naar netto resultaten kijken, leidend tot mogelijke kostenbesparingen, herstructureringen of het aanbrengen van een strategische focus. Maar juist deze scale-ups hebben de potentie om door schalen van hun product een enorme maatschappelijke en economische impact te maken.”

Top tien opgehaalde investeringen Q2 (in mln euro’s)

Tagworks                   59,5

Factris                        50

Fourthline                   50

Weaviate.io                50

Axelera AI                  50

VarmX                        30

E-magy                      15

HeatTransformers      15

Instruqt                       15

Pryme                         13

*Het Quarterly Startup Report is een initiatief van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (DSA) en Techleap.nl.

Lees ook: Meer diversiteit in venture capital drie stappen
 

Gerelateerde artikelen