Start-ups leiden onder krimpend aantal angel investeringen

Investeringen groeien niet meer, het aantal deals neemt af.

In het derde kwartaal van 2024 is er voor een totaalbedrag van circa 424 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlandse start-ups. Dat bedrag is nagenoeg gelijk aan het bedrag van hetzelfde kwartaal in 2023 (+0,3%).

De achterblijvende investeringen in start-ups ligt volgens het Quarterly Startup Report in een dalend aantal angel investeringen. De initiatiefnemers achter het rapport pleiten al jaren voor een stimuleringsregeling hierin, net als in omringende landen.

Boven de 1,9 miljard
Hoewel het bedrag aan investeringen volgens het rapport iets is gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024, waarin ongeveer 427 miljoen euro werd geïnvesteerd (-0,7%), komt het totale investeringsbedrag voor 2024 tot nu toe boven de 1,9 miljard euro. Dat is hoger dan het totaal voor heel 2023.

Het aantal deals loopt dit jaar echter nog significant achter op vorig jaar. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.

Minder deals in de vroege fase
Het aantal deals in het derde kwartaal is met acht procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Er waren met name minder deals in de vroege fase (Seed: 1-4 miljoen euro), die goed waren voor veertig procent van de totale deals in dit kwartaal.

Ook het aantal investeringen in Series B+ (15+ miljoen euro) is afgenomen: er waren slechts zes van dit soort grote investeringen in het derde kwartaal, tegenover veertien in het eerste kwartaal en negen in het tweede kwartaal van 2024.

Cleantech- en hightech boeren goed
Desondanks was er nog steeds sprake van een aantal aanzienlijke investeringen. Veruit de grootste was die van Nearfield Instruments, dat 135 miljoen euro ophaalde. Andere grote rondes waren er in het derde kwartaal voor onder andere Payt (55 miljoen euro), Avidicure (37 miljoen euro), en Battolyser Systems (30 miljoen euro).

Kenmerkend in het derde kwartaal waren wederom de investeringen in cleantech- en hightechbedrijven. Start-ups als Battolyser Systems, Quatt en Carbyon, die zich richten op klimaatinnovaties, trokken aanzienlijke kapitaalinvesteringen aan.

Naast Nearfield Instruments haalden ook andere bedrijven in de hightech- en deeptechsector, zoals Morphotonics, grotere bedragen op wat de ontwikkeling in deze sectoren onderstreept.

AI beperkt aanwezig
Opvallende beperkt aanwezigen zijn de bedrijven met kunstmatige intelligentie in de kern. Vooralsnog lijkt dit in Nederland nog een ontwikkeling van bedrijven in de vroege fase. In het tweede kwartaal van dit jaar haalde AxeleraAI uit Nederland nog 68 miljoen dollar op, maar in landen als het VK en Frankrijk zien we het afgelopen jaar meer en grotere rondes.

De tien grootste investeringen van het afgelopen kwartaal

  1. Nearfield Instruments – 135 miljoen
  2. Payt – 55 miljoen
  3. Avidicure – 37 miljoen
  4. Battolyser Systems – 30 miljoen
  5. Quatt – 25 miljoen
  6. Carbyon – 15,3 miljoen
  7. Medal.tv – 13 miljoen (dollar)
  8. CarePay – 10 miljoen
  9. Morphotonics – 10+ miljoen (dollar)
  10. Scaler – 10 miljoen (dollar)
Gerelateerde artikelen