STAR neemt Stadlmann over

Nederlandse detacheerder breidt uit in Oostenrijk.

De Nederlandse detacheerder STAR en zijn nieuwe Oostenrijkse partner Stadlmann Tec gaan samen klanten ondersteunen bij projecten voor de energietransitie in Duitsland en Oostenrijk. Door de inzet van engineers en technisch specialisten van beide partijen kunnen projecten en initiatieven versneld en op een veilige wijze worden gerealiseerd.

Beide landen willen minder afhankelijk worden van Russisch gas en klimaatverandering tegengaan. Daarom is de komende jaren veel technisch personeel nodig voor het realiseren van nieuwe en duurzame initiatieven op gebied van energie en (industriële) productie. Onder meer door de bouw en het onderhoud van wind- en zonneparken, duurzame elektriciteitscentrales, uitbreiding van het elektriciteitsnet en waterstof-initiatieven wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het realiseren van de doelstellingen.

Daarnaast hebben beide landen een grote automotive-industrie die zal overstappen op elektrisch rijden of andere vormen van emissieloze mobiliteit. De chemische industrie zal overstappen naar groene energie, niet-fossiele grondstoffen en moet zijn CO2-uitstoot reduceren. Ook in deze sectoren is een grote behoefte aan specialistisch personeel.

Samen denken beide bedrijven de komende jaren daarvoor genoeg technisch personeel te kunnen leveren, ook al is de vraag groter dan het aanbod. Stadlmann is met name gespecialiseerd in de automotive- en life science branche. Het bedrijf heeft vestigingen in Graz, Steyr en München en momenteel 130 engineers en andere technische specialisten actief. In 2021 bedroeg de jaaromzet 7,3 miljoen euro. Na de overname gaat het bedrijf STAR Stadlmann heten. Voor medewerkers en klanten verandert er niets. Grondlegger en eigenaar Ing. Ferdinand Stadlmann blijft het bedrijf leiden.

STAR is marktleider in Nederland en België op gebied van technische projectondersteuning door de inzet van engineers en technisch specialisten. Het bedrijf is onderdeel van TSG, het overkoepelende bedrijf van een groep bedrijven dat technisch specialisten plaatst op projecten. TSG wordt ondersteunt door Oaktree, een grote investeringsmaatschappij die zich specialiseert in investeringen in de energietransitie.

Het bedrijf, opgericht in 2001, is groot geworden in de industrie- en energiesector en heeft de afgelopen jaren zijn expertise uitgebouwd naar de sectoren life science, offshore en infrastructuur. Momenteel heeft STAR ruim 2500 specialisten actief op het gebied van project management & support, engineering, constructie en maintenance. Dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van circa 300 miljoen euro. STAR heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland en sinds kort ook in Zweden. Met de overname van Stadlmann wordt Oostenrijk het vijfde land waar STAR zich vestigt.

"Wij zochten een partner die de cultuur in Oostenrijk en Duitsland goed kent. Wat Stadlmann doet ligt in het verlengde van STAR, maar wij zaten bijvoorbeeld nog niet in de automotive. Daarom kunnen we onze expertise nu ook verbreden naar die sector”, zegt CEO Sil Hoeve van STAR. "Aan de andere kant gaan wij Stadlmann helpen meer klanten te werven in de energie- en industriële sector. Geografisch willen we onze diensten uitbreiden en de dominante speler worden in Noord-Europa. Op die manier geven wij onze specialisten meer kansen om ook internationaal te gaan werken, want veel goed opgeleide mensen willen dat graag.”

De transactie werd begeleid door dr. Stefanie Zrinyi, CEO van M&A boutique LilO Ventures. LilO is gespecialiseerd in op maat gemaakte M&A-transacties voor middelgrote bedrijven met een sterke focus op een passende strategische en bedrijfscultuur.

Gerelateerde artikelen