Stabiele groei en uitdagingen in de Benelux-schuldenmarkt in H2 2024

De bredere Europese schuldenmarkt laat in 2024 sterke tekenen van herstel zien.

De schuldenmarkt in de Benelux toont in de tweede helft van 2024 een stabiel herstel, ondanks aanhoudende geopolitieke onzekerheden en een afwachtende houding van investeerders.

Volgens de laatste European Debt Market Monitor van DC Advisory, was er in Q2 2024 een lichte verbetering in de M&A-activiteiten in de Benelux-regio. Dit is een stap vooruit in vergelijking met de eerdere kwartalen, waarin de volumes relatief vlak bleven. De positieve trend komt vooral door een stabiel marktsentiment en een licht verbeterde economische groei, ondanks de uitdagingen waarmee investeerders geconfronteerd worden.

Europese schuldenmarkt laat herstel zien
De bredere Europese schuldenmarkt laat in 2024 sterke tekenen van herstel zien, met name in de markt voor broadly syndicated loans (BSL). In het eerste halfjaar van 2024 bereikte de Europese BSL-markt een activiteit van 134,1 miljard euro, de drukste eerste helft sinds 2021.

In het tweede kwartaal steeg het volume van deze leningen met maar liefst 46 procent tot 79,6 miljard euro, vergeleken met 54,5 miljard euro in Q1. Dit is een enorme stijging ten opzichte van Q2 2023, toen het volume slechts 18,8 miljard euro bedroeg .

De belangrijkste drijfveer achter deze groei was de herfinanciering en verlenging van leningen, goed voor 52,6 miljard euro in Q2 2024, wat een toename van 67 procent betekende ten opzichte van Q1.

Bedrijven maakten gebruik van lagere rentes en een hoge vraag naar leningen door collateralized loan obligations (CLO’s) om hun financieringskosten te verlagen. Dit resulteerde in een daling van de marges met gemiddeld 68,75 basispunten in 2024.

Benelux blijft stabiel, maar herstel in 2025 verwacht
Hoewel de bredere Europese schuldenmarkt een sterke opleving laat zien, blijft het herstel in de Benelux-regio vooralsnog bescheiden. Volgens Paul de Hek en Robert Ruiter, Co-CEO’s van DC Advisory Nederland, blijft de markt in de Benelux stabiel, met een lichte stijging in M&A-activiteit.

Ze benadrukken echter dat er voor een significante verbetering in de markt een combinatie van positieve economische groei en geopolitieke stabiliteit nodig is. Vooral geopolitieke stabiliteit zou een cruciale rol spelen in het vrijmaken van ‘dry powder’ bij investeerders.

Een belangrijk punt dat door DC Advisory wordt aangestipt, is dat strategische kopers profiteren van de terughoudendheid van andere investeerdersgroepen om vroeg in het proces in te stappen. Strategische kopers hanteren doorgaans langere tijdslijnen en kunnen daardoor meer zekerheid bieden aan verkopers, wat hen in staat stelt om betere prijzen te bieden door synergievoordelen.

Verwachtingen voor de tweede helft van 2024
De vooruitzichten voor de tweede helft van 2024 blijven voorzichtig optimistisch, ondanks de traditionele zomerse terugval in juli en augustus. De gunstige voorwaarden voor leningen, zoals lagere rentes na een renteverlaging van 25 basispunten door de Europese Centrale Bank in juni 2024, en de blijvende vraag naar leningen vanuit CLO’s, houden de markt levendig. Dit helpt de kosten voor kredietnemers te verlagen en zorgt voor een concurrentievoordeel voor private kredietmarkten .

De geopolitieke onzekerheden blijven echter een belangrijke factor. Verkiezingsuitkomsten in de VS, de opkomst van de AfD in Duitsland en onzekerheid in Frankrijk zouden een rol kunnen spelen in de toekomstige marktontwikkelingen. Hoewel de inflatie in Europa in juli 2024 licht steeg naar 2,8 procent, blijft het algemene economische klimaat gunstig voor schuldenmarkten, met verwachte verdere renteverlagingen zodra de inflatie verder onder controle is .

Vooruitblik op M&A-activiteit
Hoewel er tekenen zijn van een toename in M&A-activiteiten, blijft de omvang van deze transacties lager dan de niveaus van 2021. Niet-herfinancieringsvolumes stegen in Q2 2024 naar 17,1 miljard euro, een stijging van 120 procent ten opzichte van Q1. Toch blijven veel investeerders zich richten op waardecreatie binnen hun bestaande portfolio’s, eerder dan nieuwe deals na te jagen .

DC Advisory voorspelt dat de M&A-markt op de middellange termijn zal herstellen, maar verwacht dat een volledig herstel pas in 2025 of later zal plaatsvinden. Het optimisme is echter voorzichtig: er wordt verwacht dat meer processen zullen worden gestart na de zomer van 2024, waarbij de doorlooptijden langer zullen zijn om zowel kopers als financiers de ruimte te geven om due diligence grondig uit te voeren .

Al met al blijft de schuldenmarkt in de Benelux relatief stabiel, met beperkte, maar positieve vooruitzichten voor de nabije toekomst. Geopolitieke ontwikkelingen en economische factoren zullen echter bepalend zijn voor de verdere groei in de tweede helft van 2024 en daarna.

Bronnen: DC Advisory, European Debt Market Monitor, H2 2024

Lees ook: Secondaries: Kansen te midden van private equity overallocatie en laag exitvolume

Gerelateerde artikelen