Staat verkoopt voormalige vastgoedtak SNS Reaal
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem lichtte de Tweede Kamer dinsdag na het sluiten van de beurs in over de overeenkomst. Propertize werd in oktober in de etalage gezet, waarna met 84 geïnteresseerden werd gesproken. De namen van de Amerikaanse bank JP Morgan en investeringsmaatschappij Lone Star zongen sinds vorige week rond als serieuze kandidaten.
De Nederlandse staat kreeg Propertize, dat toen SNS Property Finance heette, in februari 2013 in handen bij de nationalisatie van SNS Reaal. In de zogenoemde bad bank werd toen zo’n 5,5 miljard euro aan vastgoedleningen ondergebracht. De overheid deed in 2013 een kapitaalinjectie van 500 miljoen euro in Propertize. De vastgoedbank kreeg van de staat tien jaar de tijd om de door slechte leningen geplaagde vastgoedportefeuille die SNS Reaal bijna fataal werd, af te bouwen.
Werknemers
De verkoop biedt Propertize en ten minste een deel van de medewerkers zicht op een toekomst die verdergaat dan wanneer de vastgoedportefeuille in handen van de Staat zou zijn afgebouwd. De staatsgarantie op de financiering van Propertize komt te vervallen. De kopers nemen verder alle rechten en verplichtingen over.
Dijsselbloem schrijft aan de Kamer dat de schatkist voorlopig zo’n 32 miljoen euro overhoudt aan de redding van SNS Reaal, inclusief Propertize. Het uiteindelijke bedrag hangt nog wel af van onder meer ontwikkelingen rondom SNS Bank. Die is nu nog in handen van de Staat.
Nauta & Freshfields
NautaDutilh adviseerde NLFI, de stichting die de aandelen van genationaliseerde financiële instellingen beheert en het verkoopproces namens de Nederlandse Staat heeft uitgevoerd. Daarnaast stond Freshfields Bruckhaus Deringer koper J.P.Morgan juridisch bij. Lone Star werd geadviseerd door Vinson & Elkins en DLA Piper. Names DLA Piper werkten Barbara van Hussen en Lex Oosterling aan de zaak.
"Met deze transactie is weer een belangrijke stap gezet in het afbouwen van het belang van de Nederlandse Staat in genationaliseerde financiële instellingen," aldus Lieke van der Velden, partner Corporate M&A bij Nauta. "Wij zijn trots dat wij als NautaDutilh daar weer een bijdrage aan mochten leveren, net als bij de beursgang van ASR die twee weken gelden plaatsvond.
De deal moet nog goedgekeurd worden door toezichthouders, maar wordt naar verwachting in september afgerond.