Staat op verlies na nieuwe verkoop aandelen ABN AMRO
Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën).
Tijdens de jongste verkoopprocedure is het belang afgebouwd van 56 procent naar 49,5 procent. De 58,5 miljoen aandelen die in dat kader zijn verkocht, hebben 842 miljoen euro opgeleverd. Daarnaast heeft de bank voor 281,3 miljoen euro aan eigen aandelen ingekocht bij de staat, in totaal zo’n 18 miljoen stukken. De opbrengst daarvan bedroeg 281 miljoen euro.
De opbrengst van de aandelen ABN AMRO zorgt ervoor dat de staatsschuld daalt. Maar dat betekent niet dat het kabinet nu meer bestedingsruimte heeft, waarschuwt Kaag.
Het aandeelhouderschap van de overheid in de bank is een erfenis uit de mondiale financiële crisis in 2008. Het Belgisch-Nederlandse Fortis was destijds in grote moeilijkheden geraakt, mede door de te dure overname van de Nederlandse tak van ABN AMRO. De crisis verergerde die problemen, waardoor de beurskoers plots hard onderuitging.
Het toenmalige kabinet met Wouter Bos als minister van Financiën betaalde tientallen miljarden om de Nederlandse delen van het financiële concern te redden. Onder de vleugels van de Staat gingen de bancaire onderdelen verder als ABN AMRO. De verzekeringsactiviteiten werden al tussen 2016 en 2017 onder de naam ASR volledig naar de beurs gebracht.
Historisch gezien heeft de redding van de bank volgens het ministerie van Financiën – inclusief rentelasten – in totaal 27,7 miljard euro gekost. De reddingsactie in 2008 leverde de Nederlandse staat een meerderheidsbelang in de bank op. In 2015 werd het bedrijf opnieuw naar de beurs gebracht met als doel om stapsgewijs plukjes aandelen te verkopen. Daar zat soms jaren tussen. De aandelenverkoop door de jaren heeft tot dusver 9,6 miljard euro opgeleverd. Daarnaast heeft de staat ook verdiend aan het dividend (de winstuitkering) die zijn belang heeft opgeleverd, in totaal nu 5,8 miljard euro. Samen heeft dat de staat 15,4 miljard euro opgeleverd.
Het ministerie schat de marktwaarde van de aandelen die het nog bezit (een belang van 49,5 procent) op 5,7 miljard euro. Daarbij gaat het uit van de huidige koers van 13,20 euro per aandeel. Hiermee rest onder de streep historisch gezien dus een huidig (virtueel) verlies van 6,7 miljard euro.