Spreads maken kredietverstrekking lucratief voor banken

Bij kredietverstrekking verdienen banken momenteel veel geld aan opslagen die ze rekenen boven de Euribor: sinds juli 2008 stegen zij met 3,11 procent. Dat blijkt uit een marktanalyse van Boer & Croon.

De opslagen, beter bekend als spreads, stegen sinds juli 2008 met 3,11 procent waarvan de helft het laatste half jaar. Private equity-huizen duiken nu massaal in het kredietvacuüm dat is ontstaan.

Naast de stijgende spreads is het totale volume bankleningen in maart ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar met 8,4 procent gedaald en ten opzichte van maart 2010 en 2009 respectievelijk zelfs 25,9 procent en 42,2 procent. Banken verstrekken dus beduidend minder krediet, maar verdienen meer aan de kredieten die ze verstrekken.

“De marktanalyse laat duidelijk zien dat het momenteel niet alleen moeilijk is om aan krediet te komen, maar dat bankleningen ook erg duur zijn voor niet-financiële bedrijven”, verklaart Alexander van Rossum, partner bij Boer & Croon. “Gelukkig zien we dat de beperkte en dure kredietverlening vanuit het bankkanaal enigszins wordt opgevangen door alternatieve schuldaanbieders.”

Verschillende private equity-huizen storten zich op het kredietvacuüm dat is ontstaan. Zo maakte Blackstone Group eind maart nog bekend dat ze 4 miljard dollar mezzanine fund hebben opgehaald. “Dit is ’s werelds grootste debt fund sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008”, verklaart Van Rossum. “Nu private equity-huizen in het ontstane kredietvacuüm duiken, groeit gelijk ook hun maatschappelijk belang. Kredietverstrekking is immers een vitaal onderdeel van onze economie.” Naast Blackstone Group hebben investeringsmaatschappijen als KKR, Greyrock Capital Group en The Audax Group recent middels mezzanine en junior capital funds miljarden opgehaald.

De wet- en regelgeving ten aanzien van banken is de afgelopen jaren drastisch gestegen. Door de verhoogde kapitaaleisen van onder meer Basel III, de financiële crisis en negatieve industriële vooruitzichten verstrekken de banken minder krediet. Sinds de tweede helft van 2010 is de onderlinge competitie tussen banken nauwelijks nog van invloed op de criteria die ze hanteren. Tevens is het Nederlandse bankenlandschap verschraald. De analyse toont aan dat het aantal banken actief op de Nederlandse markt tussen 2007 en 2012 met 20 procent is afgenomen. Van Rossum: “Afnemende concurrentie is altijd slecht voor de prijzen. Wij zien dan ook een verband tussen de stijgende kosten voor kapitaalverstrekking en het afnemend aantal banken.”

Bron: Boer & Croon

Gerelateerde artikelen