Slingshot en Ponooc investeren in deelscooterplatform Check

Deelscooterplatform Check versnelt groeiplannen na kapitaalinjectie van 10 miljoen euro.

Het Nederlandse deelscooterplatform Check heeft een kapitaalinjectie van 10 miljoen euro ontvangen van venture capitalists Slingshot Ventures en Ponooc. De investering wordt aangewend voor verdere ontwikkeling van het zelfgebouwde technologieplatform, waarmee diverse gemeenten en ruim 300.000 gebruikers dagelijks worden bediend. Daarnaast zal Check de nationale en internationale footprint verder uitbreiden.
 
700 procent groei in 2021
Twee jaar geleden, op 4 februari 2020, lanceerde het bedrijf met 160 elektrische deelscooters in Rotterdam. Ondanks de coronacrisis groeide Check snel en efficiënt: in 2021 groeide het aantal voertuigen met 300 procent en de omzet met bijna 700 procent. In haar tweede operationele jaar noteerde het bedrijf ondanks ‘lockdown-maanden’ zwarte cijfers op groepsniveau. Vandaag de dag biedt Check meer dan 3.000 scooters aan in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Breda, Groningen, Leeuwarden en Düsseldorf. Het bedrijf onderscheidt zich met haar focus op datagedreven groei, haar eigen technologieplatform en een uniek product om inwoners in steden effectief te kunnen bedienen.
 
Bijdragen aan een leefbare stad

De missie van Check is het leefbaarder maken van steden. Met elektrische deelscooters wordt er een volwaardig alternatief geboden voor auto’s en is de lucht schoner, de omgeving stiller en de stad beter bereikbaar. 
 
Paul van Merrienboer, medeoprichter van Check, vertelt: “We zien uit onderzoek dat onze gebruikers dagelijks bijdragen aan minder onnodig autobezit en -gebruik in steden. Met Slingshot Ventures halen we krachtige ondernemers met een digital focus aan boord. Ik ben blij dat we gaan samenwerken aan meer impact in zowel nationale als internationale steden."
 
Toekomstvisie: data-gedreven groeien
Check gaat het groeigeld gebruiken om op verschillende assen te kunnen accelereren. Allereerst zal het bedrijf haar propositie voor gebruikers en gemeenten nog verder doorontwikkelen. Het doel is om steden verder te brengen in efficiënter gebruik van vervoersmiddelen en bij te dragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast zal Check met deze impuls haar nationale en internationale groei verder versnellen en de positie binnen bestaande markten versterken. De focus op technologische toepassingen vraagt om nieuw talent op het gebied van data engineering, product- en software development.
 
Kapitaalinjectie door Slingshot Ventures en Ponooc
Slingshot Ventures leidt deze investeringsronde met deelname van Ponooc. Slingshot Ventures investeert in de toekomst van de digitale consument en investeerde eerder al in sterke merken als Boldking, Stox en VanMoof. Ponooc is investeerder van het eerste uur en staat bekend om haar investeringen in duurzame energie- en mobiliteitsoplossingen, met eerdere investeringen in Swapfiets en Servicehouse.
 
Tom Kist, managing partner van Slingshot Ventures: “We zijn erg onder de indruk van de prestatie van Check en haar management team. Wij zochten al langer naar een passende investering in de micro-mobility. De korte tijd waarin Check een leider is geworden op de Nederlandse markt met een sterk oog voor operational excellence en het mooie merk dat zij aan het bouwen zijn, heeft ons overtuigd om in te stappen. De investering die wij samen met Ponooc doen, geeft Check het benodigde kapitaal om ook internationaal succesvol te worden.” 
 
Friso Bensdorp, directeur Ponooc: “Check heeft bewezen winstgevend te kunnen zijn door haar focus op data, het eigen technologieplatform en een efficiënte operatie. We verwelkomen Slingshot Ventures als medeaandeelhouder, met waardevolle ervaring op het gebied van consumer-tech bedrijven.”

Gerelateerde artikelen