Sillicon Valley Bank overgenomen door VS-bank

De zeventien filialen gaan verder als First Citizens Bank.

De Amerikaanse First Citizens Bank neemt de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) over. De bank uit de staat North Carolina neemt alle tegoeden en leningen over van overheidsorgaan FDIC. De zeventien filialen van SVB gaan maandag open als First Citizens-kantoren.

Van de bezittingen van SVB koopt First Citizens Bank iets minder dan de helft. In totaal had SVB 167 miljard dollar aan bezittingen, waarvan First Citizens Bank 72 miljard dollar in handen krijgt. De overnemende bank krijgt een korting van 16,5 miljard dollar. De FDIC, die het beheer van SVB overnam na het omvallen, houdt voor 90 miljard dollar aan bezittingen in handen.

Ook krijgt de dienst voor maximaal 500 miljoen dollar aan aandelen in First Citizens Bank. Bovendien deelt de FDIC mee in eventuele verliezen op de leningen van SVB. FDIC schat dat de totale redding van die bank zo'n twintig miljard dollar heeft gekost.

First Citizens Bank is naar eigen zeggen een familiebedrijf. Met totale bezittingen van 109 miljard dollar en banktegoeden van zo'n 90 miljard dollar is de bank een stuk kleiner dan SVB. Zelfs na de bankrun die tot de ondergang leidde had die bank nog 119 miljard dollar van klanten in beheer.
 

Gerelateerde artikelen