The Specialist Group blijft groeien

Sil Hoeve, Chief Executive Officer, over de overname van Litecad door technisch detacheerder The Specialist Group waarmee de positie van de marktleider verder wordt versterkt

Op 1 maart nam The Specialist Group (TSG) branchegenoot Litecad over. Met Sil Hoeve aan het roer levert TSG net zoals Litecad technische specialisten in sectoren zoals energie, chemie, infrastructuur, duurzame energie en biowetenschappen. TSG is in handen van fondsen beheerd door Oaktree Capital Management, een wereldwijde investment manager met 163 miljard dollar aan assets onder beheer.

Met de overname van Litecad vergroot TSG het aantal technisch specialisten tot bijna 2.800 en daarmee haar impact op de realisatie van duurzame energie specifiek in het noordoosten van Nederland. De overname is kenmerkend voor de sterke groei die TSG doormaakt en een gevolg van de toegenomen vraag naar hoger technisch personeel om de energietransitie mogelijk te maken.

We spreken met Sil Hoeve, Chief Executive Officer van The Specialist Group over de achtergrond en rationale van de overname en TSG’s verdere toekomstplannen.

Waarom deze overname?
“Wij hebben de ambitie om marktleider en de meest betrouwbare partner in West-Europa te worden met het leveren van hoger opgeleid technisch personeel voor de energietransitie en verduurzaming. In Nederland en België zijn we dat al, ondanks de sterk versplinterde markt met veel nichespelers. Litecad is een sterk en gevestigd merk in Noord-Nederland met pakweg 150 medewerkers. Met de overname zijn we beter in staat bepaalde niches te bedienen en bestaande en nieuwe klanten te helpen.” 

Waar versterken TSG en haar merken en Litecad elkaar?
“Vooral operationeel denk ik dat de merken binnen The Specialist Group elkaar kunnen versterken. In onze gezamenlijke klantenkring lopen de wensen flink uiteen. Het was mooi om te zien dat STAR binnen een week na de overname personeel kon leveren voor een project bij Litecad. Litecad staat nu dus sterker omdat ze ook kan putten uit de poule van de andere merken binnen de groep. 

In de regio zijn we sterk vertegenwoordigd met de merken Or-Quest, STAR en nu ook Litecad. Met deze drie merken en pakweg 500 technische specialisten kunnen we effectief samenwerken door bijvoorbeeld het combineren van opleidingstrajecten. Die zijn een essentieel onderdeel van de loopbaantrajecten voor onze specialisten. STAR en Litecad hebben allebei een eigen Academy. Door die op punten te combineren, zijn we in staat in Noord-Nederland meer opleidingsmogelijkheden aan te bieden terwijl we van elkaar leren hoe we de kwaliteit van de opleidingstrajecten constant kunnen blijven verbeteren.”

Hoe verliepen de onderhandelingen? 
“Arjan Poppema, directeur bij Litecad en ik waren er vrij snel uit hoe we elkaars krachten kunnen benutten. Maar ook hoe Litecad haar sterke en unieke cultuur kan behouden. De detacheermarkt is bij uitstek een mensen-business waarbij motivatie essentieel is. Het is van groot belang om de sterke elementen van de cultuur in stand te houden om zo het maximale uit het bedrijf te halen. 

Ook kwamen we vrij snel tot overeenstemming over de financiële kant van het verhaal. We hebben de overname uit eigen middelen kunnen bekostigen. Daarna volgde het juridische proces, wat relatief veel tijd in beslag neemt. Maar als de relatie goed is en je spreekt elkaar vaak, dan bouw je vertrouwen op en kun je ook lastige zaken op een informele manier samen oplossen.” 

Wat is de groeistrategie van TSG? 
“Zoals gezegd willen wij marktleider in West-Europa worden voor het leveren van hoger technische specialisten aan bedrijven die werken aan de energietransitie en verduurzaming. Overnames zijn daarbij erg belangrijk. We willen de organische groei versterken met strategische acquisities. Dat kan ook in het buitenland zijn, zoals recentelijk in Oostenrijk met de overname van Stadlmann Tec. In deze zoektocht kijken we niet alleen naar de energiesector maar ook naar andere technische sectors zoals infra, life science, automotive en defensie.

In Duitsland verdubbelen we momenteel elk jaar de omzet. Maar ook daar zouden we dat proces met acquisities willen versnellen. Om een echte Europese speler te worden moet je lokale kennis in huis hebben. Deze groeiambities kunnen betekenen dat we op termijn in het buitenland groter worden dan in Nederland. Zo zie ik met name in Duitsland en Scandinavië veel ruimte voor groei door de grote behoefte aan personeel voor de energietransitie. Daarnaast zie ik mogelijkheden in Zuid- en Oost-Europa. Hoewel West-Europa momenteel onze focus heeft, sluit ik niet uit in die regio’s in de toekomst ook uit te breiden.”

Staan er nog meer overnames op de planning?
“We zijn actief op zoek en het ligt in de lijn der verwachting dat we meer overnames gaan doen, ook internationaal. We blijven wel kritisch. De bedrijven die we zoeken moeten staan voor kwaliteit en een hoog ambitieniveau hebben. Niet minder belangrijk vind ik dat ze qua cultuur, omgangsvormen en compliance bij ons moeten passen. Ons streven is te groeien naar een platform van merken waar klanten van op aan kunnen en waar specialisten erop kunnen vertrouwen dat wij continu mooie, uitdagende en innovatieve projecten aanbieden.” 
 

Related articles