Sil Hoeve, CEO van TSG: ‘Toegang tot Zuid-Afrikaans technisch talent door overname NLIST’

Technisch talent wordt in landen als Nederland schaarser. Waarom dan niet bedrijven overnemen die gespecialiseerd zijn in internationale en hooggekwalificeerde specialisten?
Dat heeft The Specialist Group (TSG) gedaan met de recente overname van NLIST, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de detachering van internationale technische professionals uit onder andere Zuid Afrika. “Zuid-Afrikaanse werknemers doen het uitstekend op de Nederlandse arbeidsmarkt.”
Door de overname van NLIST breidt The Specialist Group (TSG) haar dienstenaanbod uit en vergroot ze haar capaciteit om te voldoen aan de toenemende vraag naar technisch personeel, met name in sectoren die cruciaal zijn voor de energietransitie.
NLIST brengt een uitgebreid netwerk van professionals uit onder andere Zuid-Afrika mee. “Daarmee is de overname van NLIST een belangrijke volgende stap in onze groeistrategie om Europese koploper te worden in de staffing van hoogopgeleide technische specialisten die zich inzetten om de energietransitie mogelijk te maken”, zegt Sil Hoeve, CEO van TSG.
TSG is uitgegroeid tot een bedrijf dat meer dan 3.000 specialisten in dienst heeft die in West-Europa werken, van wie de meesten in Nederland. De vaart zit er goed in. Begin deze maand benoemde Financial Times NLIST zelfs tot snelst groeiende Nederlands bedrijf, en zette het NLIST op plek 42 van de 1000 snelst groeiende Europese bedrijven (FT1000: Europe’s Fastest Growing Companies 2025 ranking).
Het bedrijf is actief in vijf sectoren, te weten de Industry, Power (energieleveranciers zoals Tennet), Infrastructuur, High-tech en Life-science. Grote klanten zijn onder andere BASF, Gasunie, Shell, Stedin, Tennet en Pfizer. TSG opereert in een groeimarkt, mede door het nijpende tekort aan goed technisch talent en de vergrijzing van de beroepsbevolking in West-Europa.
Vooral de energiesector – zowel de producenten, distributeurs als afnemers – vormt een belangrijke markt voor TSG. Een sector die een transformatie moet doorlopen waarvoor substantiële investeringen nodig zijn, zeker in landen als Duitsland, Nederland en België.
De energietransitie vereist nu eenmaal een aanzienlijke uitbreiding van de elektriciteitsinfrastructuur en de ontwikkeling van duurzame energie en mogelijk ook van kernenergie. Hoewel er nu ook tegenkrachten zijn – denk aan de hoge energieprijzen, waardoor de Europese industrie opziet tegen investeringen – verwacht Hoeve dat investeringen in de energietransitie de komende jaren rijkelijker zullen gaan vloeien. Dat zal zich volgens hem ook vertalen in een groeiende vraag naar gekwalificeerd technisch personeel.
Internationale kaart
TSG wil zo goed mogelijk tegemoet komen aan die vraag. Het bedrijf heeft de ambitieuze doelstelling om het aantal gedetacheerde specialisten te verdubbelen naar 6.000 in 2030. In Nederland zijn die mensen alleen steeds moeilijker te vinden.
Maar waarom zou je ze niet uit een land als Zuid-Afrika kunnen halen? “Zuid-Afrikaanse werknemers doen het uitstekend op de Nederlandse arbeidsmarkt vanwege hun taalvaardigheid, sterke werkethiek en hoge opleidingsniveau”, zegt Hoeve.
Met de overname van NLIST – dat sinds 2018 in Nederland meer dan 500 specialisten heeft gedetacheerd – trekt TSG deze internationale kaart. En kan TSG in één keer een grote stap zetten op weg naar verdere uitbreiding van het personeelsbestand.
TSG biedt nieuwe werknemers via NLIST niet alleen een baan, maar ondersteunt hen ook bij hun integratie in de Nederlandse samenleving. Het biedt bijvoorbeeld uitgebreide ondersteuning bij de verhuizing naar Nederland, waaronder hulp aan werknemers om zich in te schrijven in Nederland, hulp bij het vinden van huisvesting en bij het openen van bankrekeningen. Deze aanpak zorgt voor een soepele transitie voor de internationale specialisten en verhoogt hun kans op een succesvolle langetermijncarrière in Nederland.
Eenheid in verscheidenheid
NLIST blijft als zelfstandig merk opereren binnen The Specialist Group, waardoor de eigen identiteit en specifieke expertise behouden blijven. Dit past binnen de filosofie van TSG, die een gedecentraliseerde bedrijfsstructuur hanteert waarbij verschillende merken onder één dak samenwerken, maar elk hun eigen specialisme behouden. Eenheid in verscheidenheid, met andere woorden: “We zijn niet een groot log schip, maar een vloot van verschillende boten die met elkaar op hetzelfde doel afstevenen”, aldus Hoeve.
Tot de andere merken die onder de paraplu van TSG opereren behoort onder andere STAR, dat vooral in Nederland, België en Duitsland sterk is in projectdetachering. In de afgelopen jaren zijn hier nieuwe bedrijven aan toegevoegd die onder het STAR-label naar buiten treden, waaronder IKS Engineering, Stadlmann Tec en Altio. Een ander label is Sensor, dat gespecialiseerd is in het combineren van het netwerk van ervaren specialisten en jonge professionals met nul tot vijf jaar ervaring– een bedrijf dat is voortgekomen uit Sentijn (overgenomen in 2018) en Or-Quest (overgenomen in 2020).
In haar expansiestrategie hanteert TSG een doordachte combinatie van organische groei en strategische overnames om nieuwe geografische gebieden te ontsluiten, bepaalde focussectoren te versterken of specifieke vormen van specialisatie te verwerven. “Het gaat ons niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Elke acquisitie moet passen binnen onze strategie en moet ons helpen om onze klanten of specialisten beter te bedienen. We streven naar duurzame groei, die waarde toevoegt voor al onze stakeholders.”
Oaktree als ondernemende partner
De groeistrategie van TSG is mede mogelijk dankzij Oaktree Capital Management, dat mede-aandeelhouder en strategische partner is van het bedrijf sinds juli 2022, toen het Parcom uitkocht. “Een partner die ons helpt in het versnellen van onze strategie”, aldus Hoeve. Oaktree is een portfoliobedrijf van Brookfield, een van de grootste eigenaren en ontwikkelaars van (duurzame) energieprojecten en infrastructuur.
Oaktree, door Hoeve omschreven als een ‘ondernemende partner’, staat op afstand van de dagelijkse gang van zaken binnen TSG maar speelt niettemin een rol in de bedrijfsvoering. Hoeve spreekt over een ‘constructieve en plezierige vorm van samenwerking’. De invloed van Oaktree manifesteert zich formeel via de positie die het heeft in de Raad van Commissarissen, waarmee eens per kwartaal overleg plaatsvindt. Bij strategische overnamebeslissingen hebben zowel Oaktree als TSG vetorecht, waardoor wederzijdse instemming essentieel is voor nieuwe acquisities. In het geval van NLIST was een veto duidelijk niet aan de orde.