SHV zet streep door de verkoop van Mammoet

Zware schulden van 770 miljoen leidden tot te lage biedingen.

De verkoop van hijs- en transportbedrijf Mammoet gaat niet door. In een sober persbericht laat moederbedrijf SHV, het investeringsbedrijf van de familie Fentener van Vlissingen, weten dat het verkoopproces wordt gestaakt. Er zijn geen geschikte kopers gevonden.

“Na zorgvuldige overweging heeft SHV Holdings besloten om geen aankoop van Mammoet na te streven, omdat die niet voldoet aan ons doel om een betere eigenaar te vinden”, zo verklaart SHV. “Mammoet zal daarom de uitvoering van de strategie voortzetten binnen de SHV-bedrijvenfamilie.”

Het FD schrijft dat een handvol Amerikaanse private equity-bedrijven interesse had: Lone Star, Bain Capital, Apollo Global Management en Platinum Equity. Maar geen van hen wilde meer dan een half miljard dollar betalen. SHV zou veel meer willen krijgen. Het bedrijf zette 1,3 miljard euro omzet om in 2021. SHV gaat er vanuit dat de omzet daarna lager uitvalt, vanwege de oorlog in Oekraïne.

Ook meldt het FD dat de hoge schuld van Mammoet een obstakel was voor belangstellenden. Mammoet is moederbedrijf 770 miljoen euro schuldig. Bieders zouden bij banken moeten aankloppen om dit bedrag af te lossen, wat ook gezien de hoge rente geen prettig vooruitzicht is.

Het is de derde poging van SHV om onderdelen te verkopen, tot toe nog zonder resultaat. Het bedrijf wilde meer gaan investeren. Behalve Mammoet werden ook technische groothandel Eriks en het nog resterende deel van horecagroothandel Makro in Zuid-Amerika in de etalage gezet.

Lees ook: 'Talpa binnen twee jaar in de etalage'
 

Gerelateerde artikelen