SHIFT Invest voltooit Nederlands grootste impact VC fonds

SHIFT III is in het leven geroepen om zeer milieu belastende sectoren te helpen veranderen.

Durfinvesteerder SHIFT Invest heeft nieuw kapitaal aangetrokken voor haar nieuwe impactfonds SHIFT III. Met een totale fondsgrootte van 110 miljoen euro, is SHIFT Invest nu het grootste venture capital fonds dat investeert in ondernemers die de achteruitgang van het klimaat en milieu tegengaan. SHIFT Invest verwelkomt onder andere KLM, NS en Royal Schiphol Group als nieuwe partners, die eerder al investeerden in het Mainport Innovation Fund. Daarnaast heeft een aantal bestaande investeerders, waaronder het European Investment Fund (EIF), Invest-NL en TNO bij deze uitbreiding hun inleg verhoogd.

De behoefte aan disruptieve technologieën wordt steeds groter
De ongekende druk die de mens uitoefent op het milieu en de manier waarop zij het klimaat op aarde verandert, moet drastisch worden beperkt. Er zijn veel verschillende oplossingen nodig, vanuit verschillende invalshoeken, waaronder vanuit de academische wereld, overheden, internationale instellingen en het bedrijfsleven. Essentiële onderdelen daarbij zijn disruptieve technologieën en nieuwe manieren van denken. Om technologische oplossingen en nieuwe manieren van denken op de markt te brengen en op te schalen, is kapitaal vereist. 

Daarvoor is SHIFT III opgericht. Het fonds zal, samen met de Nederlandse technische universiteiten en het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO, de meest veelbelovende technologieën en startups selecteren om in een vroeg stadium 1 tot 2 miljoen euro kapitaal ter beschikking te stellen. Het fonds ondersteunt haar portefeuillebedrijven vervolgens ook in grotere vervolgfinancieringsrondes (Serie B en C) tot de exit.

Samen met een breed scala aan investeerders ‘tough tech’ versnellen
SHIFT III is in het leven geroepen om bedrijven te versnellen die de waardeketens van de agri-food, bio-based of zeer milieu belastende sectoren helpen veranderen. In februari dit jaar is SHIFT III gestart met geld van onder meer Rabo Corporate Investments, vermogende families, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, Wageningen University & Research en andere universiteiten, evenals succesvolle ondernemers die al eerder werden gesteund door vorige fondsen van SHIFT. Nu, een half jaar later verwelkomt SHIFT nieuwe investeerders als het Europees Investeringsfonds en Corbion N.V. om meer ambitieuze ondernemers te steunen en meer impact te creëren.

Alain Godard, Chief Executive van het EIF, verklaart: “Klimaatverandering staat bovenaan de agenda, ook voor de financieringswereld. Het Europees Investeringsfonds ondersteunt volledig de ontwikkeling van een Europees milieubewust VC-ecosysteem, dat de ontwikkeling en marktintroductie van baanbrekende innovatie met een positieve en fundamentele impact op klimaat en milieu kan stimuleren. Zo'n ecosysteem kan aanzienlijk bijdragen aan maatschappelijke en economische veranderingen."

De industrie en vermogende families richten zich steeds meer op impact investeringen
“We zien steeds meer vermogende families en bedrijven zich beseffen dat hun bijdrage nodig is voor de zo urgente verschuiving naar een andere en circulaire economie”, zegt Florentine Fockema Andreae, partner bij SHIFT Invest. “We hebben daarin allemaal een rol te vervullen”. 

De samenwerking met Corbion, één van de nieuwe investeerders in het fonds, levert synergiën op bij branchekennis en het ondersteunen van innovatie in een vroeg stadium. “Bij Corbion wordt het aanpakken van klimaatverandering gezien als een zakelijke kans. We zijn zeer verheugd om ons aan te sluiten bij dit impactgerichte innovatieplatform, aangezien dit naadloos aansluit op onze Advance 2025-strategie die gericht is op het behouden van wat belangrijk is. Open innovatie is essentieel in de transitie naar een wereld waarin de natuurlijke grenzen van onze planeet worden gerespecteerd”, zegt Marcel Wubbolts, Chief Science & Sustainability Officer bij Corbion.

Grootste seed & early stage impact investeerder in Nederland
SHIFT Invest was al een impact investeerder lang voordat ’impact investing’ opkwam als een branche. In 2009 startte SHIFT haar eerste fonds al en investeerde onder andere in duurzame bedrijven zoals Protix, ChainCraft en Vandebron. Het fondsmanagement van SHIFT kan voortbouwen op langdurige relaties, een sterke reputatie en jarenlange ervaring in durfkapitaal. 

Gerelateerde artikelen