Shell verkoopt Russische tankstations aan Lukoil

Na de deal zit het oliebedrijf nog met investeringen in gasprojecten.

Lukoil neemt de Russische tankstations en smeermiddelenfabriek over van olie- en gasconcern Shell. Hoeveel geld de Russische branchegenoot betaalt voor Shell Neft, zoals het Russische bedrijfsonderdeel heet, is niet naar buiten gebracht.

Het gaat om ruim vierhonderd tankstations in tientallen Russische steden. Die waren al voorlopig stilgelegd in afwachting van een mogelijke verkoop. Ook de activiteiten bij de smeermiddelenfabriek in Torzjok ten noordwesten van Moskou werden voorlopig gestaakt. Shell bevestigde eerder al dat er gesprekken liepen met een geïnteresseerde partij.

Door deze stap is Shell nog niet meteen helemaal weg uit Rusland. Het concern kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan zijn activiteiten in Rusland af te willen stoten. Daaronder vallen ook investeringen in gasprojecten. Onlangs werd ook al bekend dat Shell miljarden moet afschrijven op de Russische bezittingen.

Shell denkt dat verkoop aan Lukoil voor het einde van het jaar kan worden afgerond. Toezichthouders zullen de deal nog moeten goedkeuren. Het is de bedoeling dat de meer dan 350 medewerkers van Shell Neft overgaan naar de nieuwe eigenaar. Lukoil geeft aan juist te willen groeien met tankstations in Rusland. Datzelfde zou gelden voor de productie van smeermiddelen.

 

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen