Shell verkoopt belang in Australisch Woodside

Shell doet zijn belang van circa 13,3 procent in het Australische Woodside Petroleum deze week helemaal van de hand. Daarmee wordt een groter belang verkocht dan eerder gemeld. Het olie- en gasconcern rekent op een totale opbrengst van circa 2,7 miljard dollar (2,3 miljard euro) voor belasting.

Eerder op de dag kondigde Shell nog aan een deelneming van 8,5 procent te verkopen, voor zo'n 1,7 miljard dollar. Het besluit om de andere aandelen in Woodside ook af te stoten heeft te maken met de sterke vraag hiernaar bij institutionele investeerders.

Door het belang meteen helemaal te gelde te maken, profiteert Shell van de recente opleving van de beurskoers van Woodside. Die is sinds september flink opgelopen, mede dankzij de aantrekkende olieprijzen.

De verkoop, waarvoor twee zakenbanken zijn ingeschakeld, past binnen de plannen van Shell om in drie jaar voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten. De opbrengst gebruikt het Nederlands-Britse bedrijf om de schuld te verkleinen.

Shell is al sinds de jaren negentig een belangrijke aandeelhouder van Woodside en deed in 2001 zelfs een poging zijn branchegenoot helemaal in te lijven. Daar stak de Australische regering evenwel een stokje voor. Sinds 2010 is Shell bezig zijn belang af te bouwen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen