Shell reserveert miljarden voor overnames in Brazilië

Het bedrijf zou 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) hebben gereserveerd voor overnames in het land, zo meldden bronnen rond het bedrijf zondag.
Eerder gaf Shell-topman Ben van Beurden aan ‘selectief’ te zijn als het om investeringen gaat. Door de lage olieprijs sneed Shell onlangs in zijn investeringsplannen. Daarnaast heeft het bedrijf onderdelen in de etalage gezet om de overname van BG Group, waar Shell 70 miljard dollar voor op tafel legde, te kunnen betalen.
Toch is het concern volgens de bronnen bereid om te investeren in Brazilië. Naast investeringen in het Zuid-Amerikaanse land, zou Shell ook kijken naar mogelijke overnames in andere regio’s, waaronder Oost-Afrika. BG Group heeft al belangen in meerdere projecten voor de kust van Brazilië. Ook is het bedrijf volgens de bronnen actief met de ontwikkeling van gasvelden in Tanzania.
Petrobras
De vermeende investeringsdrang van Shell in het land valt samen met de uitverkoop bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, dat is verwikkeld in een grootschalig corruptieschandaal. Petrobras heeft voor circa 14 miljard dollar bezittingen in de etalage gezet, onder meer om de schuldenlast te reduceren. Ook andere olieconcerns zoals Exxon Mobil, Total en BP zouden daarvoor in de markt zijn.
Een woordvoerder van Shell meldde zondag dat het bedrijf geen commentaar geeft op specifieke portfolio-activiteiten.
(ANP)
 
Gerelateerde artikelen