Shell koopt Nigeriaans bedrijf voor zonne-energie

Gesprekken over deal met Daystar Power liepen al sinds 2019.

Shell heeft Daystar Power gekocht, een Nigeriaans bedrijf dat zonne-energieoplossingen levert aan bedrijven. Het is de eerste grote deal waar een duurzame energieleverancier in Afrika bij betrokken is. 

De overnameprijs is niet bekendgemaakt. Daystar ging van start in 2017 en heeft 97 miljoen opgehaald dollar opgehaald via meerdere financieringsrondes. De meest recente dateerde van juli vorig jaar en betrof een lening van 20 miljoen dollar, verkregen van de International Finance Corporation.

Beide partijen begonnen in 2019 te praten over een mogelijke deal. Volgens CEO Jasper Graf von Hardenberg van Daystar had het bedrijf nog meer geld moeten ophalen om aan de groeiende vraag te voldoen. Maar verkoop aan Shell bood meer zekerheid. Bovendien heeft Shell volgens Von Hardenberg een lange geschiedenis in Afrika. 

Die historie is niet onomstreden. Shell was het eerste buitenlandse bedrijf dat Nigeria hielp met de exploitatie van de rijke olievoorraden. Maar herhaaldelijk ging dat gepaard met berichten over vervuiling, corruptie en schendingen van mensenrechten. Nu mikt Shell op een green shift in het land. 
 

Gerelateerde artikelen