Shell koopt groen energiebedrijf in Australië

Shell neemt een leverancier van duurzame energie in Australië over. Het koninklijke olie- en gasbedrijf betaalt 729 miljoen Australische dollar (470 miljoen euro) voor Powerhouse Australia.

De aankoop bedient meer dan 185.000 huishoudens en kleine zakelijke klanten van energie uit windmolens en waterkrachtprojecten.

Shell neemt het bedrijf over van het Nieuw-Zeelandse Meridian Energy. Het Australische bedrijf zal worden gesplitst in bedrijf voor de opwekking van de energie en een bedrijf dat de energie verhandelt. 

Shell trekt bij deze deal op met vermogensbeheerder Infrastructure Capital Group (ICG). Die krijgt de Australische energie-opwekkingsprojecten van Powerhouse Australia in handen. Shell heeft een overeenkomst getekend met ICG voor de aanschaf van stroom uit die zonne- en hydroprojecten.

Shell heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 de wereldwijde stroomverkopen te verdubbelen en dan meer dan 15 miljoen klanten van elektriciteit te voorzien. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd meerdere overnames gedaan om zijn positie op de Australische energiemarkt te versterken. Zo werd twee jaar geleden het Australische energiebedrijf ERM Power voor ruim een half miljard dollar.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen