Shell koopt deel van gasproject in Qatar

Alle grote oliemaatschappijen pompten al geld in de oliestaat.

Shell heeft zich ingekocht bij een project dat Qatar in staat moet stellen veel meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te exporteren dan het nu doet. Shell heeft zich ingekocht in North Field South, een lng-project in Qatar. Het oliebedrijf heeft een belang van bijna 9,3 procent genomen in het project voor vloeibaar aardgas.

Qatar is de grootste lng-exporteur ter wereld en daar is nu extra veel vraag naar door de oorlog in Oekraïne en het wegvallen van gasleveringen uit Rusland. Het land bezit het zogeheten North Field in de Perzische Golf en heeft daarmee op Iran en Rusland na 's werelds grootste bewezen gasreserves.

Het project waar Shell nu in investeert moet het mogelijk maken dat de Golfstaat jaarlijks zestien miljoen ton lng meer kan verkopen uit dat gasveld. Daarvoor moeten er onder andere boorplatforms en pijpleidingen bijkomen. Daarnaast verrijzen er nieuwe installaties die aardgas omzetten in vloeibare vorm. Qatar kan de eerste lading gas die deze uitbreiding oplevert waarschijnlijk op zijn vroegst in 2027 exporteren.

Shell maakte niet bekend hoeveel geld het heeft neergeteld voor de aandelen in het project. TotalEnergies maakte vorige maand bekend 1,5 miljard dollar te investeren in een even groot belang in North Field South. Het Qatarese staatsbedrijf QatarEnergy blijft de grootste aandeelhouder en stelt maximaal een kwart van het project beschikbaar voor buitenlandse investeerders.

Eerder staken Shell en TotalEnergies geld in North Field East, een andere uitbreiding van de lng-productie in de Perzische Golf. Branchegenoten ExxonMobil en ConocoPhillips uit de Verenigde Staten en Eni uit Italië deden hetzelfde. De twee projecten moeten er samen voor zorgen dat Qatar uiteindelijk 126 miljoen ton lng per jaar kan exporteren, in plaats van de huidige 77 miljoen ton.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen