Shell zet nog meer in op gas met overname van BG

Royal Dutch Shell neemt voor 64 miljard euro (47 miljard pond) het beursgenoteerde Britse olie- en gasconcern BG over. Dat is een premium van ongeveer 50% op slotkoers van gisteren. Op die manier hoopt Shell zijn positie in gas te versterken.

De Brits-Nederlandse multinational betaalt 1,35 pond per aandeel, blijkt uit het persbericht. De koers van BG was vooruitlopend op de overnameberichten al met 6% gestegen. Shell bekostigt de overname in contanten en aandelen. Na de transactie zullen aandeelhouders van BG een belang van 19% hebben in de gecombineerde bedrijven, welke op dit moment beiden beursgenoteerd zijn. 

De bestuurders van BG werden bijgestaan door de financiële adviseurs Goldman Sachs en Robey Warshaw, die het aanbod van Shell als een redelijke prijs bestempelen.  

Inzetten op gas
De bewezen olie- en gasvoorraden van Shell nemen naar eigen zeggen met 25% door de aqcuisitie van BG. De olieprijs is sinds het hoogtepunt van afgelopen zomer bijna gehalveerd naar tussen de 50 en 60 dollar. Shell zet sinds enkele jaren echter steeds meer in op gas en BG is op dit terrein een grote speler.

"BG will accelerate Shell’s financial growth strategy," zegt CEO van Shell, Ben van Beurden. "Particularly in deep water and liquefied natural gas: two of Shell’s growth priorities and areas where the company is already one of the industry leaders. Furthermore, the addition of BG’s competitive natural gas positions makes strategic sense, ahead of the long-term growth in demand we see for this cleaner-burning fuel."  

Gigant
BG haalde vorig jaar een omzet van 19,5 miljard dollar bij een nettowinst van 4 miljard dollar. De omzet van Shell bedroeg toen 421 miljard dollar tegenover een winst van bijna 15 miljard. 

De gasactiviteiten van Shell boekten in 2014 een onderliggende winst van 10,4 miljard dollar, dat is een stijging van 470% sinds 2009. Zeker nu de olieprijs laag is, ziet Shell gas als een business waar hogere marges op gehaald kunnen worden. De return on capital van ‘integrated gas’ was in 2014 18%.

De aankoop van BG, dat voorheen British Gas heette, past in de focus van Shell om meer gas op te winnen. Shell noemt in zijn persbericht onder meer de belangrijke positie van BG in de "handel en verscheping" van gas als iets dat het bedrijf zal versterken. 

Gerelateerde artikelen