SEC  klaagt Musk aan in onderzoek naar Twitter-deal

De waakhond denkt dat de miljardair regels voor beleggers schond.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Elon Musk aangeklaagd bij de federale rechtbank in San Francisco. Op die manier wil de beurswaakhond de miljardair dwingen te getuigen in verband met een onderzoek naar Musks aankoop van Twitter.

Musk kocht de berichtendienst, die tegenwoordig X heet, vorig jaar voor 44 miljard dollar. De SEC probeert uit te zoeken of hij regels voor beleggers heeft geschonden. Daarbij gaat het om aandelen Twitter die hij heeft gekocht in de periode voorafgaand aan zijn uiteindelijke aankoop van Twitter. Musk had eigenlijk vorige maand al naar San Francisco moeten komen voor een getuigenis, maar toen is hij niet op komen dagen.

Musk vindt echter dat het helemaal niet nodig is dat hij nogmaals komt getuigen. “De SEC heeft de getuigenis van de heer Musk al meerdere keren afgenomen in dit misleidende onderzoek – genoeg is genoeg”, heeft zijn advocaat Alex Spiro gezegd in een verklaring.

De SEC begon het onderzoek in april 2022 en heeft al duizenden documenten opgevraagd bij Musk en andere partijen. De miljardair heeft ook al honderden documenten verzonden en kwam in juli vorig jaar al tweemaal getuigen. Dat was dus nog voor dat hij Twitter echt inlijfde

Volgens de SEC zou Musk vorige maand in hebben gestemd met een nieuw gesprek met de toezichthouder. Maar twee dagen voor de geplande bijeenkomst in San Francisco kwam Musk opeens met verschillende bezwaren. Zo zou hij hebben gezegd dat San Francisco geen geschikte locatie was.

De onderzoekers stelden vervolgens nieuwe data voor en gingen er ook mee akkoord om het gesprek te verplaatsen naar Fort Worth, Texas. Maar Musk weigerde vervolgens om überhaupt opnieuw met de SEC te praten.

Lees hier hoe de overname van Twitter haar glans verloor

 

Gerelateerde artikelen