Schuldenvrij Spyker bereidt zich voor op fusie met vliegtuigbouwer

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:22
Het Nederlandse automerk Spyker is na een traject van 8 maanden officieel uit surseance en bereidt zich nu voor op een fusie met Volta Volare, een fabrikant van elektrische vliegtuigjes.

Spyker heeft een schuld van 45 miljoen euro weggewerkt en de activiteiten worden weer schuldenvrij voortgezet. "Nadat we een juridische strijd hebben gewonnen van slechts één schuldeiser, zijn we er nu eindelijk in geslaagd om surseance te verlaten en we zijn back in business als een gezonde, schuldenvrije onderneming," verklaart CEO Victor Muller op de website van de autoproducent.

Daarnaast rept Muller over een fusie met Volta Volare, een vliegtuigjesbouwer uit de Amerikaanse staat Oregon. Samen met de Amerikanen wil topman Muller komende jaren ”elegante en stijlvolle (elektrische) auto’s en elektrische vliegtuigjes” gaan maken. Meer details worden nog niet prijsgegeven. De Nederlandse ondernemer doet een woord van dank uit aan Paul Peterson, de oprichter van Volta Volare. Hij zou de afgelopen maanden voortdurend zijn blijven geloven in de redding van Spyker.


Een vliegtuigmodel van Volta Volare, de nieuwe partner van Spyker 

Afgelopen december werd Spyker failliet verklaard, maar dat besluit werd later in hoger beroep vernietigd en het bedrijf kreeg weer uitstel van betaling (surseance). Het lukte Muller uiteindelijk om een regeling te treffen om schuldeisers tegemoet te komen.


Een van de weinige afgebouwde Spykers. Gaan er nu meer komen?

Spyker probeerde onder leiding van Muller jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Maar meer dan een handvol per jaar werden er niet gemaakt en het bedrijf maakte nooit een stuiver winst. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende automerk Saab.

Volgens Spyker rijden er in totaal ongeveer 250 auto’s van het merk op de weg.

Gerelateerde artikelen