Schroders: superieure prestaties kleinere PE-fondsen

Laatst gewijzigd: 03 december 2023 13:53
Kleine en middelgrote fondsen overtreffen grote, volgens zakenbank.

De aantrekkingskracht van grote private equity fondsen de afgelopen decennia is opvallend geweest, waarbij ze een steeds groter deel van het investeerderskapitaal hebben aangetrokken. De perceptie dat grotere private equity fondsen superieure rendementen en stabiliteit bieden vanwege hun omvang heeft lange tijd de overhand gehad. Volgens het onderzoek The attractions of the small-mid private equity segment van Schroders presteren kleine en middelgrote private equity fondsen consistent beter dan hun grotere tegenhangers.

Het onderzoek van Schroders naar meer dan 49.000 private equity fondsen en 200.000 transacties op het gebied van buy-outs, groei- en durfkapitaal tussen 1980 en 2022 verschaft boeiende inzichten. Grote fondsen hebben in het afgelopen decennium hun groei in transacties aanzienlijk overtroffen, wat heeft geleid tot ‘verhoogde concurrentie en opgeblazen instapwaarderingen’ volgens Schroders. Intussen hebben kleine en middelgrote fondsen volgens de bank een ‘meer gebalanceerde groei ervaren, wat heeft geresulteerd in een gunstiger investeringsomgeving’.

Enkele uitkomsten van het onderzoek:

  • In de huidige omgeving is het aantrekken van kapitaal door grote fondsen sterk gestegen, wat de lange termijn trend heeft overtroffen. Deze overmatige instroom van kapitaal leidt tot verhoogde concurrentie voor deals, prijsopdrijving en mogelijk tot verminderde rendementen. In vergelijking vertonen de buy out fondsen van het kleine en middensegment een meer gematigde afwijking van 20 procent boven de lange termijn trend, wat wijst op meer stabiliteit.
  • Historisch gezien is het kleine en middelgrote segment een schatkamer van investeringsmogelijkheden geweest, met aanzienlijk meer fondsen en dealkansen in vergelijking met grotere fondsen. Dit segment vormt het overweldigende merendeel van de activiteiten in private equity, goed voor 98 procent van alle fondsen op de markt en 90 procent van alle transacties. Het potentieel hiervan wordt vaak over het hoofd gezien door beleggers die meer gefixeerd zijn op grotere entiteiten.
  • De discrepantie in EV/EBITDA-waarderingen tussen mid-market en large buyout-deals, momenteel rond de 5-6x, benadrukt consequent de gunstige waardering in de mid-market. Dit wordt gedeeltelijk toegeschreven aan een gunstigere situatie qua beschikbaar kapitaal in het middensegment, gekoppeld aan een hoger risico in kleinere ondernemingen vanwege hun relatief minder gediversifieerde karakter. Bovendien komen kleine en middelgrote deals vaak voort uit eigen netwerken wat bijdraagt aan aantrekkelijkere instapwaarderingen.
  • Ondanks de conventionele focus op grotere fondsen hebben kleine en middelgrote private equity fondsen sinds respectievelijk 2005 en 2009 consequent betere prestaties geleverd dan grotere fondsen in netto totale waarde-investeringen (TVPI) en netto interne rendementen (IRR). Deze betere prestaties overschrijden geografische regio’s en investeringsstrategieĂ«n, wat hun veerkracht en capaciteit om hogere rendementen te genereren aantoont. Het is echter cruciaal om op te merken dat kleine en middelgrote fondsen een ander risicoprofiel hebben, wat de noodzaak benadrukt van zorgvuldige due diligence bij selectie.
  • Tijdens recessieperiodes leverden kleine en middelgrote fondsen superieure rendementen vergeleken met grote fondsen in termen van netto TVPI en netto IRR. Bovendien hebben deze kleinere fondsen een betere consistentie in prestaties laten zien over opeenvolgende fondsjaargangen in vergelijking met grote fondsen, wat hun weerstand en volharding door verschillende marktcycli onderstreept.
Gerelateerde artikelen