Grote slag voor Amsterdamse biotechbelofte

Het Amsterdamse Scenic Biotech maakt maandag een financiƫle deal bekend die kan oplopen tot 316 miljoen euro.

De drie jaar jonge onderneming gaat een samenwerking aan met het Amerikaanse Genentech, een dochter van Roche, om een revolutionaire techniek in te zetten. Die moet "lichaamseigen medicijnen" helpen ontdekken, schrijft De Telegraaf.

Scenic Biotech heeft een revolutionaire techniek uitgewerkt om ziektes met een genetische oorzaak te bestrijden. De techniek komt er simpel gezegd op neer dat ze op zoek gaan naar de lichaamseigen middelen of eigenschappen om de ziekte te bestrijden.

Oscar Izeboud, de kersverse CEO, legt uit: "Stel, je hebt een broer en een zus, met hetzelfde ziekmakende gen, en de zus krijgt een erfelijke ziekte, maar de broer niet. Dat betekent dat die broer in zijn lichaam dus een mogelijke oplossing voor die ziekte heeft. De truc is om die oplossing, in jargon een genetic modifier, te achterhalen."

Het bedrijfje, waar nu 20 mensen werken maar dat verwacht volgens Izeboud snel door te groeien naar 40 tot 50 mensen, doet dat door een gepatenteerde techniek te gebruiken waarbij gezonde cellen kunstmatig ziek gemaakt worden, om vervolgens te kijken welke lichaamseigen reparaties er plaatsvinden. De techniek van Scenic Biotech maakt het in de woorden van Izeboud mogelijk "om versneld naar een speld in een hooiberg te zoeken".

(ANP MediaWatch)

Gerelateerde artikelen