Saudi Arabië investeert steeds meer in gaming

Belangen in Nintendo en andere gamebedrijven worden opgevoerd.

Het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië overweegt om zijn belangen in Nintendo en andere Japanse gamebedrijven te vergroten. Dat zou passen in het streven van Saudi-Arabië om economisch minder afhankelijk te worden van de oliewinning, heeft een bestuurder van het Saudische Public Investment Fund gezegd tegen het Japanse Kyodo News.

Het Saudische staatsfonds PIF, dat met een omvang van 500 miljard dollar (zo’n 476 miljard euro) tot de grootste ter wereld behoort, meldde twee jaar geleden een belang van vijf procent in de Japanse maker van videogames en spelcomputers Nintendo.

PIF heeft volgens de meest recente gegevens al bijna negen procent van Nintendo in handen. Ook bezitten de Saudi’s ongeveer negen procent van de aandelen van Koei Tecmo Holdings, bekend van gamebedrijven Koei en Tecmo. Verder hebben ze belangen in game-ontwikkelaars zoals Nexon en Capcom.

Onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman probeert Saudi-Arabië minder een speelbal te zijn van schokken in de olieprijs. Dat heeft onder meer al geleid tot investeringen in vakantieresorts en vliegvelden, maar ook in games- en andere entertainmentbedrijven. Voor de investeringen in games is zelfs een dochteronderneming van het staatsinvesteringsfonds in het leven geroepen, genaamd Savvy Games. (ANP)

Gerelateerde artikelen