Ruim helft Nederlandse, middelgrote bedrijven wil groeien door overnames

Ruim de helft (56%) van de Nederlandse mkb-ondernemingen wil binnen drie jaar groeien door overnames. Zo blijkt uit het periodieke International Business Report (IBR 2012) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.

Dat percentage ligt 25 procentpunten boven het wereldgemiddelde (31%). Ook op Europees niveau scoren we een stuk hoger. Dat geldt ook voor de bereidheid tot grensoverschrijdende overnames. Met 44% zit Nederland ruim boven het wereldgemiddelde (33%) en net boven het EU-gemiddelde (42%).

De acquisitiebereidheid in Nederland is zeker in vergelijking met onze buurlanden België, Duitsland, maar ook Frankrijk en Italië, groter. Slechts 18% van de Duitse mkb-bedrijven wil de komende drie jaar groeien door acquisitie. In België is dat 32%. Wel kijken Duitse ondernemingen meer over de grenzen om bedrijven over te nemen (58%). Het meest ambitieuze ‘acquisitieland’ is Georgië. Daar wil 66% van de mkb’ers groeien door overnames. Nederlandse ondernemers staan klaarblijkelijk stevig in hun schoenen. Maar liefst 88% verwacht zelf de komende drie jaar niet te worden overgenomen. Ook collega-ondernemers in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en EU-breed zijn positief over hun eigen positie/eigenaarschap.

Middelgrote ondernemingen
“Het gaat in dit verband hoofdzakelijk om de middelgrote ondernemingen”, licht Luc Daemen, partner Corporate Finance bij Grant Thornton toe. “Het zijn de solide bedrijven die denken over overnames, de kleine ondernemingen hebben het verhoudingsgewijs namelijk een stuk zwaarder dan de middelgrote ondernemingen en hebben dus wel wat anders aan hun hoofd.”

76% Nederlandse bedrijven wil groei financieren uit behaalde winsten
Net als voorgaande jaren is schaalvergroting de belangrijkste reden voor Nederlandse ondernemers om te acquireren (57%). Gevolgd door toegang tot nieuwe geografische markten (50%). Ook het verwerven van nieuwe technologie of merken is met 24% een argument.
__________________________________________________________________________________
Word lid van de M&A Community
Leden van de M&A Community hebben meer kennis en doen meer deals. Naast uitnodigingen voor 7 jaarlijkse M&A Cafés en de Private Equity Summit ontvangt u M&A Magazine. In 2012 heeft u gratis toegang tot de unieke M&A Databank & League tables. Word nu lid via MenA.nl.
__________________________________________________________________________________

Opvallend is dat 76% van de Nederlandse bedrijven de groei door overname wil financieren via behaalde winsten. Financiering via de bank volgt op ruime achterstand (31%). Daar spreekt vertrouwen uit in de economische ontwikkelingen. Daemen: “We zien dat het Nederlandse bedrijfsleven minder pessimistisch is over de economische perspectieven dan vorig jaar. Veel ondernemers hebben de afgelopen tijd financieel orde op zaken gesteld en durven weer vooruit en over de grenzen te kijken. Dankzij een gezonde financiële uitgangspositie en positieve verwachtingen van ondernemers in landen die voor Nederland van belang zijn, waaronder de VS en Duitsland, is het niet vreemd dat de middelgrote ondernemingen ambitieus zijn en willen doorgroeien. Nederlandse bedrijven zijn vaak meer internationaal georiënteerd en ontvangen daardoor meer positieve impulsen uit het buitenland.”

BRIC-landen doen het wat rustiger aan
De zogenoemde BRIC-landen lijken het de komende jaren wat rustiger aan te doen als het gaat om overnames. Zo ‘scoorde’ Brazilië vorig jaar nog 47%, maar is dat inmiddels gedaald naar 40%. Ook ondernemers in Rusland (35%), India (37%) en China (33%) hebben minder overnameplannen dan in 2011. Daarnaast kijken deze landen veel minder over de grens dan andere landen. Mkb-bedrijven in India tonen in vergelijking met de andere BRIC-landen nog de grootste bereidheid om buiten het eigen land te acquireren (29%). Voor Brazilië, Rusland en China liggen die percentages respectievelijk op 19%, 6% en 26%.

Bron: Grant Thornton

Gerelateerde artikelen