Ruim baan voor fusie PostNL en Sandd

Als PostNL en Sandd willen fuseren om de krimp van de postmarkt het hoofd te bieden, dan kunnen zij waarschijnlijk rekenen op brede steun in politiek Den Haag. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer sluit niet uit dat zij daarvoor zelfs gebruikmaakt van haar bevoegdheid om een eventueel verbod van toezichthouder ACM terug te draaien. 

Dat liet de bewindsvrouw woensdag weten tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de postbezorging. Eerder dit jaar zei Keijzer al dat consolidatie de beste oplossing is voor het tanende aanbod aan brievenpost, waardoor postbezorgers met steeds legere tassen de straat opgaan.

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over die ontwikkeling. Veel fracties vrezen dat daardoor postbezorgers hun arbeidsvoorwaarden alleen maar verder zien verslechteren, terwijl postzegels duurder worden en de dienstverlening nog verder wordt uitgekleed. In het debat tekende zich dan ook een ruime meerderheid af die samenwerking of zelfs een fusie tussen PostNL en Sandd zou toejuichen.

In juni had Keijzer al aangegeven dat postbedrijven meer ruimte moesten krijgen om samen te werken. Bovendien zou het mogelijk moeten worden dat brieven meegaan met pakketbezorgers of andere bezorgdiensten. PostNL en Sandd, de twee grootste partijen op de postmarkt, hadden eerder al openlijk gepleit voor consolidatie.

De brede steun in politiek Den Haag voor een fusie met branchegenoot Sandd is positief voor PostNL. Dat schrijft KBC Securities. Op de beurs in Amsterdam zat het aandeel PostNL stevig in de lift. KBC stelt dat de steun uit de politiek Sandd en PostNL zal stimuleren om de strategische opties te bekijken. Een fusie van de twee grootste postbezorgers van Nederland zou leiden tot duidelijke kostenbesparingen en voordelen door verminderde concurrentie, aldus de bank. PostNL en Sandd hebben eerder al openlijk gepleit voor consolidatie.

KBC heeft een buy-advies voor PostNL, met een koersdoel van 4,50 euro.

ING is ook positief gestemd over de politieke steun voor postconsolidatie. Er kan nu gewerkt gaan worden aan een basisovereenkomst voor een fusie tussen PostNL en Sandd. ING verwacht dat hier voor het einde van het jaar een uitkomst over naar buiten zal komen. Het advies bij ING staat op buy, met een koersdoel van 5 euro.

PostNL noteerde donderdag omstreeks 09.30 uur een plus van 2,4 procent op 3,21 euro. Daarmee was het de sterkste stijger in de MidKap.

Gerelateerde artikelen