Rovio bij beursgang bijna 900 miljoen waard

De Finse appbouwer Rovio, vooral bekend van het populaire smartphonespelletje Angry Birds, krijgt bij zijn beursgang vrijdag in Helsinki een prijskaartje omgehangen van een kleine 900 miljoen euro. Zelf haalt het bedrijf 30 miljoen euro aan nieuw groeikapitaal op.

Rovio geeft ruim 2,6 miljoen nieuwe aandelen uit tegen een prijs van 11,50 euro per stuk. Daarnaast verkopen de huidige eigenaren bij elkaar ruim 34,3 miljoen bestaande stukken. Bij grote belangstelling kunnen de begeleidende banken tot ruim 5,5 miljoen extra aandelen plaatsen.

Rovio kondigde begin deze maand aan dat het naar de beurs wil in Helsinki. De beoogde opbrengst van 30 miljoen euro wil het bedrijf gebruiken om te investeren in nieuwe spelletjes, nu bij Angry Birds het nieuwe er wel af is.

Het populaire puzzelspelletje was zeven jaar geleden een grote kaskraker voor het in 2003 opgerichte bedrijf. Een structurele bron van inkomsten was dat evenwel niet, omdat spelers maar één keer betaalden voor de app. Bij gebrek aan een opvolger zag Rovio vervolgens de omzet sterk terugvallen.

De laatste tijd gaat het weer beter, doordat het bedrijf spelers nu per maand laat betalen. Ook de inkomsten uit een tekenfilm helpen mee. Dat neemt niet weg dat Rovio met nieuwe producten zal moeten komen om te kunnen blijven groeien. Sinds 2009 teert het bedrijf eigenlijk alleen nog maar op Angry Birds en daarvan afgeleide spelletjes.

De huidige eigenaren incasseren samen zo'n 458 miljoen euro. Grootaandeelhouder is Kaj Hed (62). Zijn zoon Mikael en neef Niklas stonden aan de wieg van Rovio. Hij hielp hen destijds op weg met een investering van 1 miljoen euro.

(ANP)

Gerelateerde artikelen