Rothschild en Marktlink aan kop in league tables Q3 2020

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:36
Zakenbank Rothschild doet de grootste deals en Marktlink de meeste. Dat blijkt uit de league table M&A Advisory over de eerste drie kwartalen van 2020.

[De volledige league tables staan onderaan de tekst. De tables zijn bepalend voor de M&A Awards 2020.]

Rothschild was betrokken bij deals met een totale waarde van ruim zeven miljard euro. De zakenbank staat daarmee op de eerste plaats in de league table gesorteerd op dealwaarde. De dealmakers van Rothschild waren onder andere betrokken bij de verkoop van Roompot Vakanties door PAI Partners voor 1,1 miljard euro, de overname van de Oostenrijkse Erber Group door DSM voor 980 miljoen euro en de verkoop van scheepsbouwer IHC voor 750 miljoen. 

De Amerikaanse zakenbanken BofA Securities en JPMorgan Chase completeren het podium met respectievelijk 1,9 en 1,6 miljard euro. Cassander Verwey van JPMorgan Chase (foto rechts) verwacht ondanks een tweede coronagolf een drukke jaarwisseling. “De second-wave zal nog meer druk zetten op ondernemingen en aan de financieringskant zal dat zijn weerslag hebben. Met betrekking tot M&A voorzien we een druk vierde kwartaal van 2020 en eerste kwartaal van 2021, met een aantal high-quality bedrijven die potentieel op de markt gaan komen. Ook verwachten we activiteit aan de ECM-kant [kapitaalmarkt – red.]."

ING heeft van de Nederlandse banken de grootste dealwaarde. De bank was onder andere betrokken bij de deelname van investeerder Astorg in testbedrijf Normec en de overname van krantenuitgever NDC door het Belgische Mediahuis.

Ondanks de crisis groeit Marktlink door

Fusie- en overname-adviseur Marktlink doet, net als in 2019, de meeste deals. Het kantoor was in de eerste drie kwartalen betrokken bij 21 deals. Ondanks de crisis zet dealmaker Tom Beltman van Marktlink (foto rechts) in op verdere groei van het kantoor: "Ondanks de COVID-19 onzekerheid zien we de dealactiviteit goed op peil blijven. 2020 wordt voor Marktlink dan ook een recordjaar. We zijn door de grens van 100 collega’s en na Duitsland en België gaan wij in 2021 vestigingen openen in Zweden, Denemarken en Engeland."

Grootbanken ING en Rabobank volgen op plaatsen twee en drie. ING blijft met 14 deals de Utrechtse concurrent met één deal voor. Eind 2019 finishten de banken in omgekeerde volgorde. Rabobank adviseerde in 2020 onder andere Tony Chocolonely bij de verkoop van een aandeel aan Innocent en De Spoelberch en – via dochter Rembrandt Fusies & Overnames – bij de verkoop van glasvezelbedrijf Brightfiber aan Eurofiber.

 

Afbeelding: familiewapen van de Rothschilds

Gerelateerde artikelen