Rob van Veldhuizen: ‘Er komt iets groots aan…’

Winnaar M&A Awards - Rob van Veldhuizen (Best M&A House 2017) van ING over de deals die hij recent succesvol wist af te ronden. Het komende jaar voorziet hij meer jumbodeals.

Het gebeurt niet vaak, maar de oprichters van de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE) stonden er in hun afscheidsinterview met M&A Magazine eerder dit jaar op een groot compliment uit te delen: “We danken Rob van Veldhuizen, hoofd Corporate Finance M&A ING en Christiaan de Brauw, partner bij Allen & Overy, voor hun professionaliteit en inzet bij de verkoop van NLE.”

Knuffelkant

“Het is een prachtig bedrijf, met 200 bevlogen medewerkers. Voor ons was het heel belangrijk dat NLE in handen kwam van een soortgelijke speler”, gaven Harald Swinkels en Pieter Schoen als uitleg waarom zij ING en Allen & Overy zo dankbaar zijn. “Want er gaat op fusie- en overname gebied veel gebeuren. De oliereuzen van weleer zijn op jacht naar elektriciteit, naar nieuwe verdienmodellen, rukken op richting groen. Wij wilden per se niet verkopen aan zo’n grote corporate. Al was het alleen vanwege de, vooral jonge, personeelsleden die destijds bewust hebben gekozen voor NLE vanwege dat rebelse, de knuffel kant van ons bedrijf. En dus liever geen stoffige multinational. Met Nutsgroep, en eigenlijk dus Budget Energie, als kopers zijn we erg blij.”

Terminals

De verkoop van NLE was zeker een hoogtepunt in 2018 voor Van Veldhuizen en zijn team. Net als de overname van HES International, met achttien terminals in de Rotterdams en Amsterdamse haven, door een consortium van zakenbank Goldman Sachs en de Australische investeerder Macquarie. Volgens Reuters zou er 2 miljard euro zijn betaald, maar de hoofdrolspelers praten niet over prijzen.

Glasvezel Structuur

Nog een wapenfeit van het hoofd Corporate Finance M&A bij ING in 2018: “De verkoop van de Westlandse internet- en tv-aanbieder Caiway aan het Zweedse investeringsfonds EQT.” Die deal betrof naast Caiway zelf, ook CIF, de coax- en glasvezel structuur van de dienstverlener die breedband toegang biedt aan meer dan 350.000 Nederlandse huishoudens. CIF en Caiway komen in dezelfde holding als het Zeeuwse kabelbedrijf Delta, dat nog geen jaar eerder al door datzelfde Zweedse fonds werd overgenomen (waar overigens ING Corporate Finance EQT op adviseerde).

Deal volumes

 “De M&A-markt was ook in 2018 hoog qua deal volumes”, zegt Rob van Veldhuizen, “al was het aantal deals wel iets lager dan in 2017. De grootste transactie was natuurlijk de verkoop van de AkzoNobel-tak Specialty Chemicals aan The Carlyle Group voor 10,1 miljard euro. Wij adviseerden de runner up, maar uiteindelijk werd voor een andere koper gekozen. Natuurlijk wel even teleurstellend, maar dat hoort er ook bij.”

Jumbodeals

Van Veldhuizen ziet veel activiteit bij zowel strategen als private equity. Hij verwacht ook dat de trend van hoge deal flow bij strategen en private equity partijen zal doorzetten. “Nederlandse corporates zijn afgelopen jaar op M&A-gebied actiever geworden. Zowel hier als in het buitenland. Ik zie die trend verder doorzetten in 2019, waardoor we meer grote strategische transacties gaan zien. Kende de M&A-markt in 2018 één jumbodeal, in 2019 voorzie ik dat er meer jumbodeals gaan plaatsvinden.”

Private equity

Onzekerheden voor 2019? “Uiteraard is de aandelenmarkt iets naar beneden gekomen,  maar er blijft intussen een grote mate aan liquiditeit bij zowel private equity als bij strategen die op zoek zijn naar rendement. Weliswaar zou de rente wat kunnen oplopen maar die blijft nog steeds historisch laag. Natuurlijk zijn er geopolitieke onzekerheden, zoals Brexit, handelsrestricties, de situatie in Italië en in Turkije. Maar die worden ook in-geprijsd bij een M&A transactie. Zo heeft de markt al meerdere keren laten zien.”

Iets groots

Over de aan zijn ING-team toegekende Best M&A House 2017 Award: “Dat is een compliment voor ons hele team”, aldus Van Veldhuizen. Zit er nog iets belangrijks in de pijplijn komende maanden, kan hij een tipje van de sluier oplichten? Lachend: “Er komt absoluut iets groots aan in 2019… Ik kan er alleen niets over zeggen!” 

Gerelateerde artikelen