Rob Faasen: “Nederland blijft de duurzaamheidsboot missen”

Een nieuw kabinet zal hard moeten werken om de achterstand die in Nederland op het gebied van duurzaamheid is opgebouwd, te laten inlopen. Volgens Rob Faasen, tot eind 2011 managing partner van Eversheds Faasen dat traditioneel veel adviseert rondom Renewable Energy, laten investeerders de sector in Nederland links liggen. “De risico’s worden te groot geacht.”
Sinds de oprichting van Eversheds Faasen in 2002 heeft Rob Faasen zich al op advisering rondom duurzame energie gericht. “Nog voor het een hype werd, en nu de hype weg is nog steeds”, aldus Faasen. “De duurzame energiesector is volwassen geworden, alle dromers zijn weg. In andere landen, zoals Engeland en Duitsland, is er ontzettend veel activiteit en consolidatie. In Nederland zien we eigenlijk het tegenovergestelde: innovatie en kennis wordt hier ontwikkeld, maar alle whizzkids worden naar landen als China en Amerika gehaald om hun kennis daar in te zetten. De know how vliegt het land uit.” 
Dat komt volgens Faasen door de constante onzekerheid op politiek vlak. “Investeerders laten de sector links liggen omdat de rendementen niet zeker genoeg zijn. In Duitsland hebben ze al jaren een feed-in tarief: goed voor de economie en goed voor duurzaamheid. Het aantal windmolen- en zonneenergieparken is daar gigantisch. Vooruitgang van de economie op een duurzame manier is prima mogelijk. In Nederland blijven we steken op minieme vooruitgang, of er nu een links of een rechts kabinet aan de macht is. We missen de duurzaamheidsboot.”
Internationale component
Over de M&A markt in het algemeen is Faasen gematigd positief. “Er zijn redelijk wat deals die uit een distressed situatie zijn ontstaan: dat kan voor verkopers pijnlijk zijn maar als er geen financiering voorhanden is vaak wel het laatste redmiddel. Ik zie ook veel strategische bedrijven uit andere landen die genoeg geld hebben en (kleinere) bedrijven in Nederland overnemen. Dealactiviteit heeft nog steeds in de meeste gevallen een internationale component, ook daarom zijn we blij om samen met Eversheds in de UK intensief te kunnen schakelen.”
Health care
Een andere focus sector van Eversheds Faasen is health care; een sector die midden in een consolidatieslag verkeert. Die consolidatie zal naar verwachting in rap tempo stijgen zodra er echt sprake is van marktwerking in de zorg. Eerder deze week oordeelde de Raad van State al het niet nodig te vinden om een wet in het leven te roepen die overnames van ziekenhuizen door zorgverzekeraars of andere zorgaanbieders moet verbieden.

Claudine Maeijer, advocaat / partner Eversheds Faasen: "Niet onterecht krijgt de zorgsector veel belangstelling vanuit private equity: er is veel cashflow en er valt door overnames en integratie veel geld te besparen – en dus ook te verdienen. Je ziet ook steeds vaker specifieke zorgfondsen ontstaan vanuit Private Equity. Ook zoeken besturen van ziekenhuizen toenadering tot elkaar om over een samenwerking te praten. Een zeer dynamische sector en advisering aan deze sector vereist specifieke kennis van de branche, vandaar dat er bij ons een team is dat zich meer specifiek toelegt op health care, waaronder ik.”
Gerelateerde artikelen