Renewi wil branchegenoot PARO overnemen
Met de overname, die alleen nog de goedkeuring van mededingingsautoriteiten en vertegenwoordigers van werknemers moet krijgen, is 67 miljoen euro gemoeid. PARO noemt zichzelf specialist in het verwerken van bouw- en bedrijfsafval.
Topman Otto de Bont zegt verheugd te zijn met de eerste grote overname door zijn bedrijf sinds de oprichting in 2017, die volgens hem de positie van Renewi in de markt versterkt. Ook is deze "volledig in lijn met onze strategie om secundaire materialen van hogere kwaliteit te produceren". De afvalstroom uit bouw- en sloopafval is volgens De Bont de grootste van allemaal en is bij Renewi goed voor ongeveer een derde van het totaal.
De topman ziet in de branche de ontwikkeling dat grote recyclingbedrijven de kleinere overnemen, doordat de kleine recyclers de technologische ontwikkeling niet kunnen bijhouden. "Als je twee vrachtwagens hebt kun je een bedrijf beginnen", zegt De Bont over de situatie tot nu toe. Hij denkt dat zijn branche de kant van de chipsector op zal gaan, waar enkele grote partijen de markt in handen hebben. "Daar doen we graag aan mee." Daarom zegt hij "altijd op zoek te zijn naar passende mogelijkheden voor een overname".
De locatie van PARO, in het westelijk havengebied in Amsterdam, is volgens De Bont een belangrijke reden voor de overname. "Het is waar mensen wonen en werken, daar ontstaat het meeste afval. Dan hoef je het minder ver te vervoeren." Renewi heeft daar zelf ook al een locatie, maar kan daar niet uitbreiden. Die mogelijkheid heeft PARO wel.
Renewi maakte de overname bekend bij de presentatie van de resultaten van het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart. "Renewi heeft dit jaar een recordprestatie geleverd, met opbrengsten, winst en rendement die allemaal aanzienlijk hoger waren dan het afgelopen jaar", zei De Bont in een toelichting. De operationele winst kwam uit op 124 miljoen euro, tegenover iets meer dan 36 miljoen vorig boekjaar. De omzet steeg met 10 procent tot bijna 1,9 miljard euro.
Het sterke jaar kwam door grotere afvalstromen nu door versoepelingen van het coronavirus weer meer kon worden ondernomen, maar ook doordat Renewi bijvoorbeeld meer kon vragen voor het gerecyclede materiaal en een groter deel van het afval kon hergebruiken. 67 procent van het afval dat Renewi binnenkreeg, werd gerecycled.