Goede M&A-prestaties laatste kwartalen stemmen positief voor 2023

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:33
Huidige M&A-volumes weerspiegelen een terugkeer naar het niveau van vóór de pandemie.

• Positieve prestaties in laatste drie maanden van 2022: M&A-deals presteren voor tweede achtereenvolgende kwartaal beter dan niet-acquirers.
• Wereldwijd volume 19 procent lager in 2022 met 853 deals.
• 15 megadeals gesloten in 2022 tegen negentien in 2021.
• In 2022 zijn er 208 grote deals gesloten tegenover 292 in 2021.

Wereldwijde dealmakers hebben in de laatste drie maanden van 2022 een tweede opeenvolgend kwartaal van markt outperformance behaald volgens onderzoek naar afgeronde deals uit de WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). 

Op basis van de prestaties van de aandelenkoersen overtroffen bedrijven die M&A-deals sluiten de markt met +5,2pp (procentpunten) bij overnames met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar tussen oktober en december 2022. Dit volgt op een positieve prestatie van +3,9pp in het vorige kwartaal.

In samenwerking met het M&A Research Centre van Bayes Business School laten de cijfers voor 2022 voor het hele jaar nog steeds een lichte onderprestatie (-0,8pp) van kopers zien in vergelijking met niet-kopers ondanks de opleving in de tweede helft van het jaar. Dit staat in contrast met een positieve prestatie van +1,4pp over heel 2021. Het transactievolume met wereldwijd 853 afgeronde deals in 2022 daalde aanzienlijk met negentien procent tegenover 1047 deals in 2021 als gevolg van een duidelijke daling van de fusie- en overnameactiviteit in Noord-Amerika.

Gabe Langerak, European Head of M&A Consulting, WTW, zegt: "Hoewel geopolitieke spanningen, inflatie en stijgende rentetarieven vorig jaar een onvermijdelijke impact hadden op de dealactiviteit en -prestaties, was het buitengewone tempo dat in 2021 werd ingezet ook onhoudbaar. In plaats van als een neerwaartse trend te worden geïnterpreteerd, weerspiegelen de huidige M&A-volumes een terugkeer naar het niveau van vóór de pandemie.”

"De macro-economische onzekerheid zal in 2023 aanhouden, maar er zullen nog steeds deals worden gesloten”, vervolgt Langerak. “Ondanks het feit dat de moeilijkheidsgraad wordt opgetrokken, wijst de positieve fusie- en overnameprestatie van de afgelopen twee kwartalen duidelijk op het vermogen van strategische kopers om ook in moeilijke omstandigheden te slagen. Door potentiële bedrijven met een nog fijnere lens te bekijken en meer tijd en middelen te investeren in een kwalitatieve due diligence, zullen dealmakers in staat zijn om waarde te genereren en de groei op langere termijn te stimuleren."

Lees ook: 5 wereldwijde M&A trends voor 2023
 

Gerelateerde artikelen