Remco van Daal: ‘Tweets van Trump? Ik slaap goed!’

Winnaars M&A Awards 2017 - Remco van Daal, winnaar van de Best Transaction Services Mid-Market Advisor 2017 van PWC: “Waardecreatie is waar het om draait.”

Oók een trend in 2018: overnameprocessen gaan sneller dan gedacht. Want er is veel geld, er wordt volop gezocht naar rendement, en iedereen zoekt naar de mooiste assets. Remco van Daal zat in het adviesteam van PwC dat de verkoop van Special Chemicals (AkzoNobel, nu Nouryon) aan The Carlyle Group begeleidde. Én hij was voor PwC druk in de tandarts branche, met afgelopen jaar tal van consolidaties. Het zijn slechts twee voorbeelden van zijn recente M&A werk.

“Wat kan ik met dit bedrijf, hoe kan ik het laten groeien?”, vragen aspirant-kopers zich tegenwoordig eerder af. Daar waar vroeger de vraag vooral was: “Wat is een goede prijs en zijn er geen bovenmatige risico’s?”

Hoog prijsniveau

“Creëren van waarde door strategisch herpositioneren, onderzoek doen naar waardecreatie initiatieven, assets anders inzetten, naar de operationele kant kijken. Dat alles identificeren in het aankooptraject tekent de huidige markt; kwestie dus van heel goed en vooral eerder je huiswerk doen. Want eerst kopen en vervolgens eens bekijken hoe verder te opereren, is een no go met het huidige hoge prijsniveau. Je hebt daar door de concurrentie ook gewoon de tijd niet meer voor.”

Huizenmarkt

M&A anno 2018; het lijkt de huizenmarkt wel. Een vergelijking die snel wordt gemaakt, beaamt Van Daal. Bij PwC vertrouwen de meer dan 300 vrouwen en mannen die in de deals zitten niet alléén op rapportages van de verkopende partij. Aan de hand van big data analytics en artificial intelligence worden voorgenomen overnames minutieus geanalyseerd, worden verbanden gelegd, komt objectieve informatie beschikbaar. Het internationale adviesbureau neemt dan ook steeds vaker mensen met een technologische achtergrond en opleiding aan. Uitdaging, in die volop woedende war on talent waar velen in dezelfde vijver vissen.

C-suite niveau

“Maar wij doen het daar gewoon goed”, weet Remco van Daal. “De supersnelle markt van deals wordt als aantrekkelijk gezien, juist door deze doelgroep. Bij veel grote bedrijven gaan de onderzoeksresultaten van een data-analist over vele bureaus en door tal van handen, voordat er besluitvorming is. In een deals omgeving heb je juist veel kortere processen, omdat we in die snelle sector acteren. In no-time kunnen data-analisten op c-suite niveau de impact maken. En juist dat spreekt talenten enorm aan. Er werken bij PwC Deals nu ca veertig data analytics-specialisten en we breiden uit in alle landen in Europa.”

Rente in VS

De marktverwachtingen voor 2019? Aan de hand van zijn kennis en ervaring schetst Remco van Daal een genuanceerd beeld. “2018 liet hele mooie Mid Market PE zien, en daar drijft de kurk van de Nederlandse M&A op. Voor komend jaar zie ik lichtgrijze wolkjes boven de markt. De rente in de VS, de Italiaanse staatsschuld, de politieke onrust in sommige landen, de beurskoersen… Er komt een reset aan, maar niet in het komende kwartaal. In de komende twaalf maanden? Ik weet het niet. Binnen drie jaar? Ja, dat denk ik wel.”

Of de Trump-politiek daarin een rol speelt? “Indirect wel, Nederland is afhankelijk van wat er internationaal gebeurt.” Moeizame nachtrust, als de Amerikaanse president weer eens één van zijn beruchte tweets lanceert? Lachend: “Nee hoor, ik slaap altijd goed!” 

Gerelateerde artikelen